ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρό μαρκάρισμα της κυβέρνησης σε τρία μέτωπα

Σε σκληρό μαρκάρισμα της κυβέρνησης με αιχμή τα ζητήματα της οικονομίας, της πανδημίας και της δημόσιας ασφάλειας προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκινώντας με το νέο πτωχευτικό που καταργεί απολύτως την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Την ίδια στιγμή που όπως σημειώνουν παράγοντες της Κουμουνδούρου οι τράπεζες προχωρούν σε χαριστικές ρυθμίσεις και σβήσιμο δανείων εφοπλιστών. Η επίθεση τουλάχιστον σε επίπεδο οικονομίας αναμένεται να κορυφωθεί με την συζήτηση επί του προϋπολογισμού καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνει ότι το προσχέδιο καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης για στήριξη της κοινωνίας και των ασθενέστερων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας θα έχει το πρωί συναντήσεις για τον νέο πτωχευτικό κώδικα με την Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών και τη ΓΣΕΒΕΕ στο γραφείο του στη Βουλή, ενώ θα μιλήσει και την ημέρα της ψηφοφορίας του νέου πτωχευτικού στην Ολομέλεια του Σώματος. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές της Κουμουνδούρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματος για το πτωχευτικό κινούμενος στην λογική πως σε κάθε νομοθέτημα που απορρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να καταθέτει την δική της αντιπρόταση.

Η αρμόδια τομεάρχης Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Έφη Αχτσιόγλου σχοίασε στην αρμόδια επιτροπή πως το πτωχευτιό δημιουργεί ένα πλαίσιο γρήγορων και εκτεταμένων πτωχεύσεων για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και συγχρόνως σε πλήρη απώλεια περιουσίας, ενώ δεσμεύει τα εισοδήματα και της επόμενης μέρας”. Η ίδια αναφερόμενη στην πρώτη κατοικία υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο καταργεί γενικώς και οριζοντίως την προστασία της, αφού ακόμη και ο αποκαλούμενος “ευάλωτος” πολίτης, που κατά το νομοσχέδιο είναι εκείνος που βγάζει μέχρι 7.000 ευρώ τον χρόνο, χάνει την ιδιοκτησία της πρώτης κατοικίας του”.

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση το νέο πτωχευτικό είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών που ευνοούνται απολύτως από τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς σημείωσε χαρακτηριστικά πως στον πτωχευτικό κώδικα που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται το ανατριχιαστικό και θεμελιακά απάνθρωπο, να αντιμετωπίζεται το φυσικό πρόσωπο ακριβώς με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται μία εμπορική επιχείρηση, ένα νομικό πρόσωπο.

Στην επιτροπή της Βουλής ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης κατήγγειλε ως ψευδή την αναφορά του υπουργείου Οικονομικών περί λήξης της προστασίας της πρώτης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019. Η προστασία της για χρέη προς τις τράπεζες είχε λήξει στις 3/12/14, αυτήν την κατάσταση παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά.

Με βάση το νέο πτωχευτικό ο δανειολήπτης, φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αδυνατεί να πληρώσει το δάνειό του (είτε πρώτης κατοικίας, είτε με υποθήκη την πρώτη κατοικία) μπαίνει σε διαδικασία πτώχευσης, Η πρώτη κατοικία δεν έχει πλέον καμία προστασία. Ο δανειολήπτης πτωχεύει, το σπίτι του πλειστηριάζεται ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια οφείλει να αποδίδει στους πιστωτές του μέρος του εισοδήματός του που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Για την περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών (δηλαδή με ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ ο άγαμος, 10.500 το ζευγάρι) η μόνη πρόνοια που υπάρχει είναι να εκχωρηθεί η κυριότητα του σπιτιού σε έναν Ιδιωτικό Φροέα, ο οποίος μετά θα τούς το ενοικιάσει. Αν υπάρχει συνέπεια για 12 χρόνια στο ενοίκιο τότε μπορεί εάν έχει τα χρήματα να επαναγοράσει το σπίτι του στην αρχική εμπορική αξία και χωρίς να υπολογίζονται τα χρήματα που έχει εξοφλήσει ή όσα έχει δώσει εν είδει ενοικίου.

-Ad-