ΣΥΡΙΖΑ: Στελέχη της ΝΔ ως αντιπολίτευση έλεγαν «όχι» σε επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο σχετικά με τις ΑΟΖ.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει στρατηγικό σχέδιο απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας και τόνισε ότι κάνει κυβίστηση και για το Ιόνιο, όπως έκανε και με τις Πρέσπες.

«Θέλετε λοιπόν, στο θέμα των θαλασσίων ζωνών, όπως και στις Πρέσπες, να κάνετε κυβίστηση όπως κάνατε με τις Πρέσπες και με το Ιόνιο; Καλοδεχούμενη. Να έχετε το θάρρος να το πείτε. Θέλετε να στηρίξουμε διάλογο με την Τουρκία. Να θέσουμε τους σαφείς, εγγυημένους όρους που επιτάσσουν τα συμφέροντα της χώρας. Καλοδεχούμενο. Να έχετε το θάρρος να το πείτε και να μας ενημερώνετε. Και κυρίως να μας ενημερώνετε εκ των προτέρων, αντί να το μαθαίνουμε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Και να έχετε το θάρρος να το παραδέχεστε αντί να λέτε ότι διεξάγονται συνομιλίες, δήθεν μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι στο παρελθόν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που τότε ήταν αξιωματική αντιπολίτευση ασκούσαν σκληρή κριτική στην επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές παρέθεσαν και τα σχετικά αποσπάσματα από τα όσα είχαν αναφέρει τότε τα στελέχη της ΝΔ.

Σύμφωνα με αυτές, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε δηλώσει στις 21/10/2018: «Στην παραλαβή-παράδοση του ΥΠΕΞ, ένας σοβαρός πολιτικός, κατά τα δικά του λεγόμενα, αποφάσισε κατά την αποχώρησή του να προαναγγείλει την αποσπασματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και χειρισμούς στα θέματα της ΑΟΖ. Δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ’ αποκοπή και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας, που μιλάει για ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο».

Όπως αναφέρουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 26/10/18, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε: «Μεγάλη ζημιά που ξεχώρισε ο Κοτζιάς το Ιόνιο από το Αιγαίο για τα 12 μίλια».