ΣΥΡΙΖΑ: Στις 15 Μαΐου η εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής

Στις 15 Μαϊου θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα η εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Μάλιστα σύμφωνα με πρόταση που παρουσίασε σήμερα στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας εγγραφές νέων μελών με δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτές τις εσωκομματικές διαδικασίες θα μπορούν να γίνουν και μετά το 3ο Συνέδριο του κόμματος και έως τις αρχές Μαϊου. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αριθμεί περίπου 61.000 μέλη και στόχος είναι η εγγραφή επιπλέον 10.000 μελών που θα ψηφίσουν για την ανάδειξη της συλλογικής ηγεσίας του κόμματος.

Κατά τις πληροφορίες η Κεντρική Επιτροπή θα αριθμεί 300 μέλη, εκ των οποίων τα 150 με βάση την αρχή της αναλογικότητας των μελών θα εκλεγούν από την περιφέρεια Αττικής. Επίσης, τα 150 μέλη του νέου οργάνου θα είναι γυναίκες καθώς στο νέο Καταστατικό που θα εγκριθεί στο Συνέδριο υπάρχει πρόβλεψη για ισότιμη εκλογή ανδρών και γυναικών σε όλα τα όργανα. Επίσης, θα ισχύσει ποσόστωση 20% για την εκλογή των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας, ενώ αναμένεται να μπει όριο 15% στην εκλογή βουλευτών από την Αττική και 20% για την εκλογή βουλευτών από την περιφέρεια.

Κατά τις πληροφορίες τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα κατανέμονται ως εξής: Κεντρική Μακεδονία 14, Δυτική Μακεδονία 10, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 10, Θεσσαλία 10, Ήπειρος 10, Ιόνιοι Νήσοι 6, Δυτική Ελλάδα 20, Στερεά Ελλάδα 8, Πελοπόννησος 34, Βόρειο Αιγαίο 4, Νότιο Αιγαίο 4, Κρήτη 16 και οργανώσεις εξωτερικού 2

Την εγγραφή νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μετά το 3ο Συνέδριο με δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής εισηγήθηκε κατά τις πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Από την στιγμή δε, που οι κάλπες για την ανάδειξη της συλλογικής ηγεσίας θα στηθούν στις 15 Μαϊου όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τότε πιθανότατα το μητρώο για τις εγγραφές με δικαίωμα συμμετοχής στις ψηφοφορίες θα μείνει ανοιχτό ως τις αρχές του επόμενου μήνα.

Κατά τις πληροφορίες η νέα Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί θα συγκροτείται από 301 μέλη. Με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές στο Κατασταστικό που θα εγκριθούν στο Συνέδριο στην Κεντρική Επιτροπή-όπως και σε κάθε άλλο όργανο- θα είναι ισότιμη η συμμετοχή ανδρών και γυναικών (50-50%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τα 301 μέλη της Νέας Κεντρικής Επιτροπής τα 150 θα εκλεγούν βάση της αρχής της αναλογικότητας από την περιφέρεια της Αττικής και τα άλλα 150 από τις υπόλοιπες 12 περιφέρειες. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες αναλογούν στη Δυτική Μακεδονία 10 μέλη, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 10 μέλη, στην Κεντρική Μακεδονία 14 μέλη, στη Θεσσαλία 10 μέλη, στην Ήπειρο 10 μέλη, στα Ιόνια Νησιά 6 μέλη, στη Δυτική Ελλάδα 20 μέλη, στην Στερεά Ελλάδα 8 μέλη, στην Πελοπόννησο 34 μέλη, στο Βόρειο Αιγαίο 4 μέλη, στο Νότιο Αιγαίο 4 μέλη, στην Κρήτη 16 μέλη και στις οργανώσεις του εξωτερικού 2 μέλη.

Επίσης, φαίνεται πως θα ισχύσει όριο 15% για την εκλογή βουλευτών στην Αττική και 20% για την εκλογή βουλευτών στην περιφέρεια. Επίσης θα ισχύσει 20% ποσόστωση για την εκλογή στελεχών από την Προοδευτική Συμμαχία.