ΣΥΡΙΖΑ: Στο «φως» τώρα η -μνημονιακή- έκθεση Πισσαρίδη

Πιέσεις προς την κυβέρνηση ώστε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της περίφημης έκθεσης Πισσαρίδη για την οικονομία ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας με βάση τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας πως πρόκειται για ένα σχέδιο που στηρίζεται σε συνταγές μνημονιακού χαρακτήρα.

Η έκθεση Πισσαρίδη αν και έχει παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένει κρυφή και μάλιστα η κυβέρνηση προσώρας τουλάχιστον αποφεύγει επιμελώς να την καταθέσει στη Βουλή.

Η κυβερνητική στάση δημιουργεί καχυποψία στην αξιωματική αντιπολίτευση που θεωρεί ότι η έκθεση στηρίζεται σε στοιχεία που μπορεί ακόμη και να ωχριούν μπροστά σε μνημονιακές δεσμεύσεις των προηγούμενων χρόνων. Την ώρα που οι διεθνείς οργανισμοί επικαιροποιούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως σημείωσε ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι η ύφεση μπορεί να φθάσει στο 12% εκτιμάται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ως αντίδοτο συνταγές που απέτυχαν όπου κι αν δοκιμάστηκαν. «Η έκθεση Πισσαρίδη, την οποία ακόμη περιμένουμε να κατατεθεί στη Βουλή κρύβει στοιχεία του σκληρού πυρήνα των μνημονιακών προγραμμάτων, τα οποία δεν πρόλαβαν να εφαρμοστούν ή ακυρώθηκαν από τη δική μας διακυβέρνηση. Ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υποδομών, ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού αλλά και μονιμοποίηση των αρνητικών εξελίξεων στα εργασιακά είναι μερικές από τις προβλέψεις της έκθεσης» ανέφερε ο κ. Παππάς (Στο Κόκκινο) καταγγέλλοντας την επιλογή της κυβέρνησης να εφαρμόσει την «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία. Κι όλα αυτά την ώρα που όπως τόνισε οι τράπεζες αναδεικνύονται στον μεγάλο ασθενή της ελληνικής οικονομίας αποκλείοντας την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων από τα προγράμματα ακολουθώντας μία καταστροφική λογική που χτυπάει την μεσαία τάξη και την μισθωτή εργασία.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συντηρήσει ψηλά στην ατζέντα του το θέμα του κρυφού περιεχομένου της έκθεσης Πισσαρίδη σε μία προσπάθεια να ξεσκεπάσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για την λήψη σκληρών μέτρων που θα πλήξουν για μία ακόμη φορά-όπως λένε- τους αδύναμους. Η ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ακόμη πιο έντονη με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 παρουσιάζοντας «τρύπα» στα έσοδα και εκτίναξη του ελλείμματος στα 6,1 δις ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της έκθεσης Πισσαρίδη τέθηκε κατά πληροφορίες μετ’ επιτάσεως στον πρωθυπουργό από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ελληνοτουρκικά χωρίς όμως να δοθούν στοιχεία που να διαφωτίζουν ως προς το περιεχόμενό της. Την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι τα χρήματα των ενισχύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχονται σε 16,69 δις ευρώ και όχι σε 72 όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος σχολίασε στη Βουλή πως η βάση της έκθεσης Πισσαρίδη επαναλαμβάνει όλο το μάντρα της πολιτικής του ΔΝΤ στην λογική των εκκαθαρίσεων των εργασιακών δικαιωμάτων και των μειώσεων στους μισθούς.