ΣΥΡΙΖΑ: Συμφωνεί η ηγεσία του Υπ. Υγείας με τον κ. Μητσοτάκη για τη θνησιμότητα ασθενών εκτός ΜΕΘ;

Την έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η δημόσια και μάλιστα από το βήμα της βουλής δήλωση του πρωθυπουργού πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη για όσους ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. Η δε προτροπή του κ. Μητσοτάκη προς την αξιωματική αντιπολίτευση πως εάν έχετε εσείς ενδείξεις “να τίς φέρετε” οδήγησε σε περαιτέρω κλιμάκωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την κυβέρνηση.

Σήμερα μάλιστα η Κουμουνδούρου κάλεσε επισήμως να προβούν σε δημόσιες τοποθετήσεις επί του θέματος τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο και οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ, η ΠΟΕΔΗΝ και οι ιατρικοί σύλλογοι όλης της χώρας ζητώντας απαντήσεις για τον αν ισχύει η άποψη του πρωθυπουργού πως είναι περίπου το ίδιο για κάποιον ασθενή το αν βρίσκεται διασωληνωμένος εντός ή εκτός ΜΕΘ.

Μιλώντας χθες στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας ασθενής που νοσηλεύεται σε απλή κλίνη διασωληνωμένος έχει υψηλότερο κίνδυνο να χάσει τη ζωή του. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ είναι οργισμένη και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας που περιοδεύει από το πρωί στην Κοζάνη σχολίασε καυστικά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι “αρνητής της ύπαρξης ΜΕΘ”.

Αναφερόμενος επίσης στην δραματική κατάσταση που παρατηρείται στο ΕΣΥ και τις χθεσινές δηλώσεις Μητσοτάκη για τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως “ενώ η χώρα μας καταγράφει εδώ και τρεις μήνες αρνητικά ρεκόρ θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε όλη τη Δυτική Ευρώπη έχουμε έναν πρωθυπουργό που παρουσιάζεται ως αρνητής της πραγματικότητας αλλά και αρνητής της ανάγκης ύπαρξης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καυτηρίασε τις σχετικές πρωθυπουργικές αναφορές με την επισήμανση πως η άποψη ότι είναι το ίδιο να είσαι διασωληνωμένος εντός ΜΕΘ και το ίδιο εκτός ΜΕΘ ξεπερνά κάθε όριο σχέσης με την πραγματικότητα. Επίσης, κατήγγειλε το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες στους ειδικούς και επιστήμονες για λάθος στοιχεία σε σχέση με την προοπτική της πανδημίας προκειμένου να δικαιολογήσει την αδράνειά του.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την Κοζάνη χαρακτήρισε “κακούργημα” και “εγκληματική πολιτική”ε την απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει εν μέσω ενεργειακής κρίσης το 17% της ΔΕΗ καθώς όπως ανέφερε “αφήνεται κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση έρμαιο στις αρπακτικές διαθέσεις των κερδοσκόπων. Αυτή είναι η πραγματικότητα κι αυτό για εσάς εδώ στη Δυτική Μακεδονία είναι έγκλημα στο τετράγωνο” σημείωσε. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης σχολιάζοντας πως δεν υπάρχει καν σχέδιο μετάβασης. “Αν έχουν σχέδιο αυτός δεν είναι ούτε απολιγνιτοποίηση, ούτε απανθρακοποίηση, είναι η αεριοποίηση και όλοι γνωρίζουμε ότι το φυσικό αέριο είναι μεταβατικό καύσιμο εκτιμώντας πως οι συνέπειες στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας θα είναι μεγάλες εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρεται εκδικητικά στην περιοχή για έναν επιπλέον λόγο κάνοντας αναφορά στην απαξίωση και συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.