ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη το Εκτελεστικό Γραφείο

Την παρέμβαση των δύο γραμματέων του κόμματος αλλά για πρώτη φορά μετά τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας της πλευράς Αχτσιόγλου προκαλούν οι καταιγιστικές και πρωτίστως διαλυτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Την ώρα που πολλοί εκτιμούν ότι είναι αναπόφευκτη η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η αποχώρηση στελεχών της Ομπρέλας, η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης επισημαίνουν ότι είναι αδιαμφισβήτητη η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία και ζητούν ενότητα από όλους, ενώ για ενότητα μιλούν και οι Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης που συνυπογράφουν κείμενο-παρέμβαση εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη διαλυτική εικόνα του κόμματος.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος το απόγευμα της Πέμπτης υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη που επιστρέφει από τις ΗΠΑ καθώς πιθανολογείται ότι θα συζητηθούν οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις και η απειλή της διάσπασης.  Στο Εκτελεστικό Γραφείο συμμετέχει και η Έφη Αχτσιόγλου η οποία συνυπέγραψε κοινή δήλωση με τους Νάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση.

Να σημειωθεί πως το βράδυ της Τετάρτης η ομάδα Αχτσιόγλου (6+6) έχει διαδικτυακή πανελλαδική συνδιάσκεψη για να γίνει αποτίμηση της κατάστασης, ενώ  πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη θα έχει και η ομάδα που υποστήριξε την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά.

Στην κοινή τους δήλωση οι Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνουν πως η κατάσταση στο κόμμα δεν είναι πια μόνο ανησυχητική αλλά συγχρόνως και διαλυτική. Οι τρεις ζητούν επίσπευση του Συνεδρίου και άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Όπως επισημαίνουν στο κείμενό τους η πορεία προς το Συνέδριο “το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων”. Επισημαίνεται επίσης πως “υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι αναγκαία η άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Έχουμε όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος”.

Εκ παραλλήλου υπήρξε παρέμβαση της Ράνιας Σβίγκου και του Γιώργου Βασιλειάδη οι οποίοι μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που προσήλθαν στις μαζικές, δημοκρατικές προεδρικές εκλογές μας, παρά την ήττα, επιβεβαίωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Και εξέλεξαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο το νέο μας πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, έχουμε υποχρέωση και καθήκον να σταθούμε όλοι και όλες αντάξιοι των προσδοκιών αυτού του κόσμου. Επισημαίνεται επίσης ότι οι διαφωνίες, οι αντιπαραθέσεις, οι διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις, θα πρέπει να αποσκοπούν στη σύνθεση κι όχι στη διάλυση. Και φυσικά ο χώρος για την κατάθεση απόψεων και τον διάλογο είναι τα αρμόδια όργανα του κόμματος. Διαπιστώνουν τέλος πως”στη μάχη για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν περισσεύει κανείς και καμία”.