ΣΥΡΙΖΑ – Συνέδριο: Έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις

Έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε σχέση με τον χρόνο του συνεδρίου του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις πληροφορίες θα συγκαλέσει τις επόμενες ημέρες το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος ώστε να κατατεθούν όλες οι απόψεις και προτάσεις και να αποφασιστεί αν και πότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα οδηγηθεί σε συνέδριο. Ατύπως βεβαίως γίνονται έντονες διεργασίες ανάμεσα στους επιτελείς των επιμέρους τάσεων και την ηγεσία του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει πει σε όλες τις πλευρές ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως για την διενέργεια ενός συνεδρίου ενωτικού και συσπειρωτικού που θα δώσει μία νέα δυναμική στο κόμμα στην πορεία προς τις εκλογές. Ως εκ τούτου η ανησυχία του εστιάζεται στην πιθανότητα το συνέδριο να μετατραπεί σε μία μάχη μηχανισμών, κάτι που θα προκαλέσει εσωστρέφεια και κατ’ επέκτασιν αρνητική δημοσιότητα. Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστη καθώς σύμφωνα με την ηγεσία της ΚΟυμουνδούρου η κυβέρνηση βρίσκεται πολιτικά σε δύσκολη θέση και επιπλέον εμφανίζει σαφή σημάδια φθοράς ακόμη και σε δημοσκοπήσεις που της έδιναν μέχρι πρότινος αέρα κυριαρχίας.

Ωστόσο οι απόψεις για τον χρόνο του συνεδρίου είναι μοιρασμένες. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το Συνέδριο θα πρέπει να διεξαχθεί σε άμεσο χρόνο, ακόμη και πριν το τέλος του χρόνου ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αποκτήσει να αποκτήσει νέο βηματισμό. Κι άλλοι εμφανίζονται πιο διστακτικοί και προτείνουν τη μετάθεσή του για μετά τις εκλογές καθώς πιστεύουν πως ένα συνέδριο ενέχει το ρίσκο να προκαλέσει εσωτερικές αντιπαραθέσεις κάτι που θα προκαλούσε ζημιά αφού ουσιαστικά έχουμε μπει σε άτυπη προεκλογική περίοδο.

Το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε τον Οκτώβριο του 2016.