ΣΥΡΙΖΑ: Συνταγογράφηση δωρεάν μοριακών και ράπιντ τεστ – Επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία η κυβέρνηση

Πιέζει την κυβέρνηση για τη συνταγογράφηση δωρεάν μοριακών και ράπιντ τεστ η αξιωματική αντιπολίτευση και σχολιάζει πως η άρνησή της αποτελεί απόδειξη πώς είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να ακολουθήσει το παράδειγμα της πλειοψηφίας των χωρών της ΕΕ που εφαρμόζουν τη συνταγογράφηση, πετυχαίνοντας καλύτερη ιχνηλάτηση χωρίς να επιβαρύνονται οι πολίτες, 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας θέτουν το ζήτημα ρωτώντας να μάθουν εάν θα προχωρήσει στη συνταγογράφηση από γιατρούς των διαγνωστικών τεστ αλλά και στην αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΠΥ με μηδενική συμμετοχή των εξεταζόμενων.

Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού με την επισήμανση πως στην πράξη η έγκαιρη διάγνωση και η ιχνηλάτιση των κρουσμάτων δεν είναι δημόσια αλλά ιδιωτική υπόθεση με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των τεστ να επιβαρύνει τους πολίτες.

Στην ερώτησή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί να μάθει ποιο είναι το ποσοστό από τα τεστ που διενεργούνται καθημερινά που γίνεται μέσω των δημόσιων δομών και ποιο μέσο ιδιωτικών εργαστηρίων και φαρμακειων κι επιπλέον εάν η κυβέρνηση έχει ελέγξει την αξιοπιστία των τεστ αντιγόνου που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταλήξει πως η “ανοσία της αγέλης” αποτελεί πλέον την επίσημη στρατηγική της κυβέρνησης κάτι που καταδεικνύουν όπως αναφέρουν παράγοντες του κόμματος οι επιλογές της ειδικά τον τελευταίο μήνα της εκτόξευσης των κρουσμάτων.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν το άνοιγμα των σχολείων που θα λειτουργήσουν και πάλι τη Δευτέρα με τον ίδιο τρόπο που έκλεισαν και με ισχύ του πρωτοκόλλου του 50%+1 αλλά και το γεγονός πως δεν υπάρχει κανένα πρωτόκολλο για τους γονείς των μαθητών που θα νοσήσουν αφού η κυβέρνηση αρνείται να προβλέψει άδεια ειδικού σκοπού. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση των υποχρεωτικών ημερών της καραντίνας για όσους εργαζόμενους νοσούν από τις 10 στις 5 ημέρες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ακραία διασπορά όπως λένε αφού στις πέντε ημέρες οι ασθενείς ακόμη νοσούν και μεταδίδουν τον ιό.

Όσο για τις δηλώσεις Γεωργιάδη που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις κρατικών αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζουν πως είναι βέβαιο ότι ο κ Μητσοτάκης θα τον κρατήσει παρά το γεγονός πως έχει εκθέσει τη χώρα ανεπανόρθωτα αλλά γιατί με βάση τα ψέματα και τις προσβολές του προς την κοινωνία “θα συνεχίσουν κάποιοι λίγοι την κερδοσκοπία”.