ΣΥΡΙΖΑ: «Τα δύσκολα» στην Κεντρική Επιτροπή – Η αντίδραση Τσίπρα στην ΠΓ

Με τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίζει στο πλαίσιο της διεύρυνσης την πορεία προς τον λαό και να περιοδεύει στην Σπάρτη, η Κουμουνδούρου προετοιμάζεται εντατικά για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής -στο τέλος της εβδομάδας- που θα κληθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το Συνέδριο.

Η τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας άφησε τα αποτυπώματά της στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς αναδείχτηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κορυφαίων στελεχών με τον γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη να βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο λόγω της αντίδρασής του στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η διεύρυνση.

Στην συνεδρίαση ανέβηκαν οι τόνοι, υπήρξαν έντονοι διάλογοι και ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να χτύπησε ακόμη και το χέρι στο τραπέζι ζητώντας από ορισμένα στελέχη να σταματήσουν να τον διακόπτουν, υποστηρίζοντας δε ότι με την ανασυγκρότηση και το άνοιγμα στην κοινωνία θα κάνει το κόμμα δεξιό!

Εκ των πραγμάτων λοιπόν η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να είναι δύσκολη καθώς αναμένεται να εκφραστούν οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο μετασχηματισμός του αλλά και για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Συνέδριο. Ήδη στελέχη των 53 αλλά και ο γραμματέας του κόμματος έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η προσχώρηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, ενώ το τελευταίο «αγκάθι» αφορά την διατυπωμένη αντίθεση Σκουρλέτη να γίνει εσωκομματικό δημοψήφισμα για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται πάντως απίθανο να κυριαρχήσει η άποψή του δεδομένου ότι η Κεντρική Επιτροπή ελέγχεται από την προεδρική πλειοψηφία που επιθυμεί να υπάρξει προσθήκη στον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη η οποία έχει ως κύριο αντικείμενο ένα άλλο καυτό θέμα, αυτό των κομματικών μέσων του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείεται πάντως κάποια στελέχη να θέσουν εμβόλιμα κάποια θέματα προτού αυτά συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή. Την επόμενη ημέρα έχει ανακοινωθεί πως θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όλα αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι πρέπει να απαλλαγεί από την εσωστρέφεια και να επιδιώξει ανοίγματα προς όμορους χώρους κοιτάζοντας πάντα προς τις εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει στην Κουμουνδούρου κι ως εκ τούτου δεν θεωρείται τυχαία η πρόσφατη συνάντηση του Αλέκου Φλαμπουράρη με τον Κώστα Γείτονα που βρίσκεται κοντά στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι πιστεύουν ότι ενδεχομένως το κόμμα να πρέπει να ψηφίσει και την πρόταση νόμου του ΚΙΝΑΛ για τον κατώτατο μισθό.