ΣΥΡΙΖΑ: Τα ερωτήματα για την τραγωδία στην Πύλο

Στη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζει τις περιοδείες του από αύριο ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αξιώνει απαντήσεις για δεκάδες ερωτηματικά που εκκρεμούν σε σχέση με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Για την ακρίβεια αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα περιοδεύει στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, ενώ την Κυριακή το απόγευμα θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία στον Κορυδαλλό της β’ εκλογικής περιφέρειας Πειραιά.

Τα ερωτήματα σε σχέση με την τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου είναι αμείλικτα ειδικά μετά και την παραδοχή του λιμενικού σώματος ότι τελικώς πραγματοποιήθηκε κάποια επιχείρηση με σχοινιά, όπως υποστηρίζαν από τις πρώτες ώρες μετά τη διάσωσή τους πολλοί μετανάστες. Μάλιστα ο υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης παραδέχτηκε ότι το λιμενικό χρησιμοποίησε σχοινί ώστε “να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια”.

Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επαναφέρει τα ερωτήματά του τόσο προς τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά, όπως και προς τον αρχηγό του Λιμενικού και τον νυν υπουργό Ναυτιλίας κ. Κλιάρη και ζητεί να μάθει:

-Υπήρξε ή όχι επιχείρηση διάσωσης στο πλοίο, ποια ήταν τα αποτελέσματά της και τί ώρα έγινε;

-Ισχύει ότι ο καπετάνιος είχε φύσει από το αλιευτικό και ήταν ακυβέρνητο για ώρες; (Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Republica υπήρξε επιχείρηση με σχοινί, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ της, ο καπετάνιος είχε φύγει με σχεδία από το αλιευτικό από τις 17.20)

– Γιατί ενώ υπήρξε δυνατότητα να δοθούν νερά στους επιβαίνοντες  δεν ήταν δυνατόν να δοθούν σωσίβια;

-Για ποιον λόγο δεν ζητήθηκε συνδρομή της Frontex

Σημειωτέον πως χθες ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη και νυν υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Τουρνάς είπε ότι δεν υπήρξε προληπτική επιχείρηση του Λιμενικού στο αλιευτικό στην Πύλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα το βράδυ θα συναντηθεί στον πολυχώρο “Σπούτνικ” με μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες.