ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά τη δραματική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και την ψηφοφορία που ακολούθησε αξιολογούν στην Κουμουνδούρου.

Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη αν και εγκρίθηκε οριακά σημαίνει ότι τώρα πια η Κεντρική Επιτροπή που θεωρητικώς ελέγχεται από την πλειοψηφία θα ανάψει το πράσινο φως για διεξαγωγή του Συνεδρίου του κόμματος στο διάστημα 23-25 Φεβρουαρίου. Στην πράξη, από τις αρχές Νοεμβρίου έως και τον Ιανουάριο θα έχουν περιηγηθεί 13 περιφερειακά συνέδρια στα οποία θα μιλήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η ψηφοφορία που έγινε ανέδειξε και νέες εσωτερικές ισορροπίες. Φάνηκε πως η μειοψηφία του κόμματος δεν είναι συντεταγμένη επομένως δεν υπάρχει ένα ενιαίο αντιπολιτευτικό μέτωπο απέναντι στη νέα ηγεσία. Η “Ομπρέλα” καταψήφισε και η ομάδα Αχτσιόγλου (6+6) με εξαίρεση το Δημήτρη Τζανακόπουλο ψήφισε λευκό. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν τα στελέχη της Ομπρέλας αποφασίσουν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε κάποιες εβδομάδες όπως υπονόησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα ακολουθήσει η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου προς την κατεύθυνση της εξόδου από την Κουμουνδούρου. Από τη χθεσινή ψηφοφορία φάνηκε ότι στελέχη που είχαν συνταχθεί με την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου στηρίζουν τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος. Υπέρ της εισήγησης του Στέφανου Κασσελάκη ψήφισαν και ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Επίσης, οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Στέφανος Τζουμάκας μολονότι άσκησαν κριτική στον πρόεδρο του κόμματος για τις επιλογές του απουσίαζαν από την ψηφοφορία πιθανότατα συνειδητά. Δηλαδή δεν ήθελαν να ψηφίσουν αρνητικά ούτε και θετικά σε πρώτη τουλάχιστον φάση την εισήγηση του προέδρου. Η μη ψήφος τους μάλλον ήταν καθοριστική διότι εάν ψήφιζαν λευκό ή κατά το αποτέλεσμα αθροιστικά θα ήταν 20 υπέρ και 21 λευκά και κατά που σημαίνει ότι η πρόταση Κασσελάκη δεν θα περνούσε με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης παρά την κριτική που δέχτηκε εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με ορισμένες ανησυχίες της μειοψηφίας του κόμματος καθώς διασαφήνισε με απόλυτο τρόπο ότι: α. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές και β. ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα παραμείνει στις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και θα συνεργαστεί με άλλα αριστερά κόμματα και με το ΑΚΕΛ για την επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων, δηλαδή των αριστερών, σοσιαλιστικών και πράσινων κομμάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.