ΣΥΡΙΖΑ: «Τελικά ποια θα είναι η ύφεση, το 10% του Μητσοτάκη ή το 4,7% του Σταϊκούρα;»

Τελικώς ποιο είναι το ποσοστό της ύφεσης που προβλέπει η κυβέρνηση; Το 10% που βλέπει ο πρωθυπουργός ή το 4,7% που δηλώνει με ανακοινώσεις ο υπουργός των Οικονομικών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω της θύελλας που έχει ξεσπάσει για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και των έντονων αντιδράσεων για το πώς αντιμετωπίζει η πολιτεία τους εκπροσώπους του πολιτισμού, επιμένει στις κυβερνητικές ανακολουθίες για το θέμα της ύφεσης και ζητάει να μάθει ποιο είναι το σχέδιο του Μαξίμου για την ανάσχεση της καταιγίδας που έρχεται στην οικονομία.

Το θέμα έθιξε και ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς πατώντας πάνω στην δήλωση του κ. Μητσοτάκη στο CNN πως η ύφεση ενδέχεται να ανέλθει στο 10%. Σημειωτέον πως την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός είχε αποφύγει να μιλήσει με ποσοστά και είχε περιοριστεί-παρά τις πιέσεις του Αλέξη Τσίπρα- να εκτιμήσει πως θα είναι μεγάλη. Την ίδια ώρα όμως που ο πρωθυπουργός μιλούσε για 10% ο Χρ. Σταϊκούρας στο πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε προς την ΕΕ προέβλεπε ύφεση στο 4,7% και στο δυσμενέστερο σενάριο στο 7,9% δείχνοντας την κατά τον ΣΥΡΙΖΑ παντελή έλλειψη σχεδιασμού για την στήριξη της οικονομίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο δε κ. Παππάς σχολίασε: «Αλήθεια, με πιο σενάριο γίνεται ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της κρίσης, αν γίνεται δηλαδή…»

Μπροστά στις δυσοίωνες εξελίξεις περί την οικονομία 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Γιώργο Τσίπρα κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων. Οι βουλευτές σχολιάζουν πως η κυβέρνηση ως τώρα δεν έχει αξιοποιήσει τα «εργαλεία» που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αντίθεση με άλλες χώρες που αποκτούν έτσι και συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των εγχώριων εταιριών. Επίσης επισημαίνουν πως δεν έχει γίνει γνωστό εάν η κυβέρνηση έχει καταθέσει φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την εκμετάλλευση πέντε νέων εργαλείων. Ζητούν ακόμη να μάθουν ποια είναι η μέριμνα για νομικά πρόσωπα που ανήκουν στο μετοχολόγιο του Δημοσίου ή του ΤΑΙΠΕΔ όπως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ, η ΕΑΣ, η ΔΕΗ και η ΛΑΡΚΟ.

Την ώρα που η πλειοψηφία στη Βουλή απέρριπτε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ο Αλέξης Τσίπρας συζητούσε μέσω τηλεδιάσκεψης για το συγκεκριμένο θέμα με περιβαλλοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ. Ως προς την διαδικασία νομοθέτησης έκανε λόγο για «αντιδημοκρατική μεθόδευση» ενώ ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έκανε λόγο για «σχέδιο που αποτελεί συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης δημόσιων πολιτικών για το περιβάλλον και των λειτουργιών φορέων του περιβάλλοντος».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον ΑΔΜΗΕ επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση ξεπουλάει μέσω του νομοσχεδίου το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκ παραλλήλου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης καλούσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει το σχέδιο πέντε αξόνων για την ουσιαστική στήριξη του πολιτισμού και των ανθρώπων του λέγοντας ότι οι εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου συνιστούν εμπαιγμό αφού τα πενιχρά μέτρα στήριξης αφορούν τους λίγους και αποκλείουν τους πολλούς.