ΣΥΡΙΖΑ: Θα αναγνωρίσει ο κ. Μητσοτάκης έμπρακτα το νέο του φιάσκο;

Με ένα επίμονο ερώτημα σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ο πρωθυπουργός είχε την έμπνευση της άρσης του καθεστώτος της πατέντας των εμβολίων κατά του covid-19 μετά την σχετική πρωτοβουλία και του Προέδρου των ΗΠΑ:

“Θα αναγνωρίσει ο κ. Μητσοτάκης έμπρακτα το νέο του φιάσκο, καταθέτοντας επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για άρση της πατέντας ή θα συνεχίσει να κάνει τον μετά Χριστόν Προφήτη;”

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για “φιάσκο” και “αυτογελοιοποίηση” του Μαξίμου, συγχρόνως όμως θυμίζει πως την πρωτοβουλία για άρση του καθεστώτος της πατέντας για τα εμβόλια είχε πάρει ήδη από τον προηγούμενο Ιανουάριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό τότε να τον χλευάζει στη Βουλή λέγοντας πως το μόνο που δεν πρότεινε ήταν η κρατικοποίηση της Pfizer και της AstraZeneca με ένα νόμο κι ένα άρθρο!

Την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης τροφοδότησε η πρωτοβουλία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μιλήσει για άρση του καθεστώτος της πατέντας, κάτι που συζητά πλέον και η πρόεδρος της Κομισιόν Φον ντερ Λάϊεν.

Η Κουμουνδούρου με καταιγισμό ανακοινώσεων σχολιάζει πως “ο κ. Μητσοτάκης και οι “πηγές του” επιμένουν ότι ήταν δική του η πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων, για την οποία χλεύαζε τον κ. Τσίπρα μιλώντας για “εμβολιόδεντρα” στη Βουλή”. Συνεχίζει με την επισήμανση πως “έχει δικαίωμα στην αυτογελοιοποίηση κι αυτός και οι υπουργοί του που ειρωνεύονταν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα, έως ότου ταχθεί υπέρ της άρσης της πατέντας και η κυβέρνηση Μπάιντεν”. Όμως, συνεχίζει επειδή ο πρωθυπουργός δεν είναι απλά “ανέμελος σχολιαστής” άς ενημερώσει ποιες πρωτοβουλίες πήρε στην ΕΕ και διεθνώς για την άρση της πατέντας εδώ και έξι μήνες. “Για να μην εκτίθεται, δεν πήρε απολύτως καμία” αναφέρουν παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπενθυμίζει πως η πρόταση για άρση του καθεστώτος της πατέντας κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα ήδη από την αρχή του έτους , ακολούθως κατατέθηκε τόσο από ευρωβουλευτές και βουλευτές του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το έθεσε και στον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν.

“Καλό θα ήταν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αντί να αυτογελοιοποιούνται να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας” αναφέρουν κύκλοι της Κουμουνδούρου με το σχόλιο πως ο κ. Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε το πρωί τον εξευτελισμό του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζουν ότι στις 15 Ιανουαρίου ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για “εμβολιόδεντρο” και ειρωνευόταν λέγοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: “Πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο κι ένα άρθρο”.

Επίσης, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας την νύχτα στο facebook την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ για άρση του καθεστώτος της πατέντας για τα εμβόλια τόνιζε:”Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η “ελεύθερη αγορά” με ένα νόμο κι ένα άρθρο.

Σημειωτέον πως οι ΗΠΑ υιοθετούν την πρόταση για τις πατέντες μετά τον ΠΟΥ και το Συμβούλιο της Ευρώπης αφού την είχε στηρίξει τον προηγούμενο Ιανουάριο ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την σχετική συζήτηση με άρθρο του στο Politico που είχε ως τίτλο “τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπορικό προϊόν”. Την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την κυβέρνηση έθεσε επίσης και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ανέλαβε ακολούθως σειρά πρωτοβουλιών στο ΕΚ με επιστολές στον πρόεδρο του ευρωπαΪκού Κοινοβουλίου, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων και συγχρόνως επεδίωξε να εξασφαλίσει ευρύτερη στήριξης από ευρωβουλευτές των ομάδων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Πρασίνων αλλά και ορισμένους του ΛαΪκού Κόμματος. Τον Μάρτιο επίσης οι ευρωβουλευτές Παπαδημούλης και Αρβανίτης κατέθεσαν σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του ΕΚ η οποία και υπερψηφίστηκε. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν υπερψήφισαν. Αντιστοίχως, το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε σχετική τροπολογία της ευρωομάδας της ΑΡιστεράς έπειτα από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανήλθε στην πρότασή του για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα social media με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στην Ινδία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος διερωτήθηκε σήμερα το πρωί: Το ερώτημα είναι αν έστω στο και πέντε θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης πρόταση στην Κομισιόν για να ζητήσει και η ΕΕ την άρση της πατέντας στα εμβόλια χαρακτηρίζοντας τομή τη χθεσινή πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης.