ΣΥΡΙΖΑ: Θα θέσει ο κ. Μητσοτάκης ζήτημα σύγκλησης έκτακτης συνόδου Κορυφής;

Θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σημερινή του συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ ζήτημα σύγκλησης έκτακτης συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό; Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να το ζητήσει από την γερμανίδα Καγκελάριο αν και στην Κουμουνδούρου δεν δίνουν μεγάλες πιθανότητες σ’ αυτήν την προοπτική όταν ήδη έχουν περάσει δέκα ημέρες από την στιγμή που ο Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πιέζει τον πρωθυπουργό να απαιτήσει μέτρα για την διαχείριση της ΕΕ πιστεύοντας ωστόσο ότι εκείνος θα πράξει ελάχιστα καθώς δεν επιθυμεί να χαλάσει το χατίρι των ευρωπαίων ηγετών που επιθυμούν την διατήρηση εσωτερικών ισορροπιών.

Όπως και να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει για μία ακόμη φορά σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού αφήνοντας την κυβέρνηση να αναλίσκεται δια του εκπροσώπου της σε εξοργιστικές αναφορές όπως πχ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος του Ερντογάν στην Ελλάδα. Κάτι που κάνει σύμφωνα με την Κουμουνδούρου σε μία προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από την δράση παραστρατιωτικών ομάδων στα σύνορα.

Προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζουν την κυβέρνηση για το γεγονός ότι παραμένει απαθής στην δράση αυτόκλητων υπερασπιστών των συνόρων με ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Ο Νίκος Παππάς έκανε λόγο για ακροδεξιά στοιχεία που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι κουμπουροφόροι προσβάλλοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και μπορούν να γίνουν πρώτη ύλη για οποιαδήποτε προβοκάτσια του Ερντογάν, σχολιάζοντας πως οι ναζί δεν έχουν θέση εδώ, καθώς η δικιά μας πατρίδα είναι αυτή των γιαγιάδων της Μόριας. Επίσης, Νίκος Βούτσης σχολίασε πως η κυβέρνηση αντί να στρέφεται ευθέως για κυρώσεις εναντίον της τουρκικής πολιτικής και για την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ για μετεγκατάσταση, εργαλειοποιεί το προσφυγικό ζήτημα στο εσωτερικό μέτωπο με εμφυλιοπολεμική λογική

Την ώρα που κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτεται σήμερα τον Έβρο και περιοδεύει στην γραμμή των συνόρων η αξιωματική αντιπολίτευση επαναλαμβάνει ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ζητήσει από την Γερμανίδα Καγκελάριο άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής με σαφείς καταδικαστικές δηλώσεις για την Τουρκία, όπως επίσης και κυρώσεις εάν αυτή συνεχίσει να καταστρατηγεί την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Στην περίπτωση που η γειτονική χώρα δεν επανέλθει στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, κάτι που θα ξεκαθαρίσει από τις σημερινές συναντήσεις Ερντογάν στις Βρυξέλλες, τότε για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ζητήσει η οποιαδήποτε νέα ευρωτουρκική συμφωνία να περιέχει ενισχυμένο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες τις ΕΕ και δυνατότητα επιστροφής μεταναστών από την ενδοχώρα της Ελλάδας στην Τουρκία. Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να αρκεστεί σε ευχολόγια δεχόμενη μόνο κονδύλια για νέες δομές που θα την μετατρέψουν σε αποθήκη ψυχών.