ΣΥΡΙΖΑ: Τι αποφασίστηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο – Πού επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των επόμενων ημερών

Στις αλλαγές που θα γίνουν στους επικεφαλής των τομέων της κοινοβουλευτικής ομάδας, στην εκπροσώπηση του κόμματος αλλά και στο οργανωτικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των επόμενων ημερών για την Κουμουνδούρου.

Το βέβαιο είναι ότι η εκλογή του νέου γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλου θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στο ΣΕΦ κι επιπλέον ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναβάλλεται έως ότου το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έγινε σε καλό κλίμα καθώς από την πλευρά τους οι σύμμαχοι αποδέχτηκαν τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα και στήριξαν τη πρόθεσή του για ανασχηματισμό και αναδιάταξη δυνάμεων.

Ο προβληματισμός που διατύπωσαν ορισμένοι εκ των συμμάχων εστιάζεται στο πώς θα προχωρήσει η διεύρυνση δεδομένης της χρονικής απόστασης που υπάρχει πλέον από την διεξαγωγή του Συνεδρίου και επίσης στο πώς το άνοιγμα του κόμματος θα αποτυπωθεί στο Γραφείο Τύπου αλλά και στο νέο οργανωτικό γραφείο που θα σχηματιστεί μετά την ανάδειξη του νέου γραμματέα. Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε πως κατανοεί τις ανησυχίες των εκπροσώπων της Προοδευτικής Συμμαχίας και μάλιστα ανακοίνωσε την τακτική λειτουργία του οργάνου από εδώ και στο εξής κάθε δεκαπενθήμερο και για την ακρίβεια κάθε δεύτερη Δευτέρα. Και στο Πολιτικό Συμβούλιο όπως και χθες στην Πολιτική Γραμματεία συζητήθηκε η πιθανότητα να γίνουν εκλογές ανάδειξης νέων νομαρχιακών οργανώσεων σ’ όλη την χώρα ούτως ώστε να υπάρξει ενσωμάτωση των εκπροσώπων της Προοδευτικής Συμμαχίας .

Ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσει για τις αλλαγές που επιθυμεί στους τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στην εκπροσώπηση του κόμματος. Το απόγευμα της Παρασκευής συνεδριάζει εκ νέου ο «καφές» της Κουμουνδούρου όπου θεωρητικά θα γίνει συζήτηση για τις αλλαγές στους τομείς. Παραμένει άγνωστο το- από την στιγμή που θα καταλήξει στις αποφάσεις του-εάν οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο ή από Δευτέρα καθώς εκτιμάται ότι οι όποιες αναμενόμενς δυσαρέσκειες από μετακινήσεις ή αντικαταστάσεις δεν θα ήταν καλό να αποτυπωθούν αριθμητικά στην εκλογή του νέου γραμματέα. Επίσης, ο πρόεδρος του κόμματος θα αποφασίσει και για τον νέο εκπρόσωπο Τύπου της Κουμουνδούρου καθώς ούτως ή άλλως έχει ανακοινωθεί ότι ο Αλέξης Χαρίτσης αποχωρεί. Το σενάριο Ηλιόπουλου φαίνεται ότι διατηρείται αν και τις τελευταίες ώρες διακινείται και η πιθανότητα να επιλεγεί ένα πρόσωπο που θα συμβολίζει και την διεύρυνση ούτως ώστε να ικανοποιηθούν από τις αλλαγές όλες οι πλευρές. Ακούγεται και το όνομα του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Ραγκούση.

Από την στιγμή που θα δρομολογηθούν και οι αλλαγές στο κόμμα θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την έγκριση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία , από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Επίσης το επόμενο διάστημα θα διεξαχθεί διαδικτυακά το Διεθνές Συνέδριο για την αποτίμηση της εμπειρίας της αριστερής διακυβέρνησης.

Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της οικονομίας μετά και τη σημερινή ανακοίνωση των απογοητευτικών-όπως είπε- αποτελεσμάτων του 2ου τριμήνου και της μεγάλης ύφεσης που ήδη πλήττει την ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν πέρα πάσης αμφιβολίας την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδείχθηκε ότι η χώρα είχε ανάγκη από ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, προκειμένου να αποτραπεί η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στάθηκε επικριτικά και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να εντείνει την αντιπολιτευτική του δράση, να παρουσιάσει το συνολικό πολιτικό του σχέδιό για την αντιμετώπιση της τριπλής κρίσης που έχει χτυπήσει τη χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.