ΣΥΡΙΖΑ: Την Κυριακή η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Την Κυριακή το μεσημέρι τελικά θα συνεδριάσει στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Λεωνίδου η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για να καθορίσει τον “οδικό χάρτη” των συλλογικών διαδικασιών  μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία. Θα ακολουθήσει πιθανότατα την Τρίτη η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η οποία θα αναδείξει και τον ή την πρόεδρο της. Οι πληροφορίες εμφανίζουν ως επικρατέστερη για τη συγκεκριμένη θέση την κ. Όλγα Γεροβασίλη κι απομένει να φανεί εάν και η ίδια επιθυμεί να διεκδικήσει τον συγκεκριμένο ρόλο. 

Πέρα από  την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναζητείται χρόνος και για την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αν και υπάρχουν σκέψεις για συνεδρίαση ακόμη και στα μέσα της εβδομάδας. Πάντως το επόμενο Σαββατοκύριακο μάλλον αποκλείεται αφού έως το Σάββατο θα συζητούνται στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Εκ των πραγμάτων εφόσον δεν έχει συνεδριάσει ως τότε το όργανο, η ΚΕ θα μεταφερθεί για το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουλίου.

Ως προς τον χρόνο διεξαγωγής της κορυφαίας διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου του κόμματος από τα μέλη του κόμματος παρατηρείται προβληματισμός από όλες τις πλευρές. Διότι προφανώς απαιτείται χρόνος για να “ωριμάσουν” οι όποιες υποψηφιότητες και επιπροσθέτως υπάρχει ο κίνδυνος σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν εντός του Ιουλίου να ψηφίσουν λίγες χιλιάδες μελών έναντι των 170.000 μελών που είχαν προσέλθει στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το Μάιο του 2022. Από την άλλη βεβαίως θα πρέπει να έχει επιλεγεί το πρόσωπο  που θα κάνει εισηγήσεις αναφορικά με τις επιλογές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο πρόεδρος που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στη ΔΕΘ, που συνιστά ένα κορυφαίο θεσμικό γεγονός. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο καθώς κάποια στελέχη που σκέφτονται φωναχτά πιστεύουν ότι ενδεχομένως θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική λύση έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή καθήκοντα προέδρου να ασκεί ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και αμέσως μετά να γίνει και έκτακτο συνέδριο και εκλογή της νέας ηγεσίας.

Ως προς τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως επίδοξοι διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος διακρίνονται τα ονόματα της  Έφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Διονύση Τεμπονέρα, αλλά πρέπει να θεωρείται βέβαιη και υποψηφιότητα από την πλειοψηφία του κόμματος. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης που εμφανιζόταν ανάμεσα στους υποψηφίους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα προέβη στη δήλωση πως δεν ενδιαφέρεται.