ΣΥΡΙΖΑ: Το «Μένουμε Όρθιοι 2» στον αντίποδα της φιλοσοφίας των μέτρων της κυβέρνησης

Την ερχόμενη Δευτέρα και σε απόσταση από τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της οικονομίας και της εργασίας που τιτλοφορείται “Μένουμε Όρθιοι 2” και κινείται στον αντίποδα της φιλοσοφίας των μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Η Κουμουνδούρου επιμένει στην ενίσχυση της εργασίας διαπιστώνοντας πως το Μαξίμου ενθαρρύνει το τρίπτυχο μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασίας και απολύσεις και συγχρόνως δίνει έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι αποκλειστικά στις μεγάλες και ισχυρές που υποστηρίζει το κυβερνητικό πακέτο μέτρων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε χθες μεγάλη σύσκεψη με αντικείμενο την προετοιμασία του οικονομικού προγράμματος του κόμματος, ενώ και σήμερα υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των αρμόδιων στελεχών για να μπουν οι τελευταίες πινελιές στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα που κινείται στην λογική των γενναίων μέτρων τώρα για τις επιχειρήσεις και της επιδότησης της εργασίας.

Κάπως έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε το σχέδιο Μητσοτάκη ως σχέδιο για 20% μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και ανοσία αγέλης για τους μικρομεσαίους που έρχεται έπειτα από δύο μήνες ανυπαρξίας που στοίχισαν ακριβά στην ελληνική οικονομία.

Επί της ουσίας η Κουμουνδούρου βλέπει μία επαναφορά αποτυχημένων μνημονιακών συνταγών της περιόδου των δύο πρώτων μνημονίων (2010-2014) που οδήγησαν την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και κυρίως την κοινωνία στο χείλος του γκρεμού.

Αρμόδιοι παράγοντες της Κουμουνδούρου εξηγούσαν στο newsique.gr ότι για μία ακόμη φορά δεν προβλέπεται άμεση ενίσχυση των μικρομεσαίων, από μία κυβέρνηση που θέλει να ευνοεί μόνο τους ισχυρούς και επιμένει να αντιμετωπίζει τους πιο αδύναμους επιχειρηματίες ως “ζόμπι” και “μπαταχτσήδες”. Με βάση τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής θεωρείται απολύτως ανεπαρκές, την ώρα που με τον τρόπο που εφαρμόζονται τα προγράμματα εγγυοδοσίας αφήνουν εκτός την συντριπτική πλειοψηφία των εγγυήσεων. Σε ό,τι αφορά την μείωση της προκαταβολής φόρους στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι δεν προσδιορίζεται πόσους και ποιους αφορά.

Να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο live event ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει για τους επιχειρηματίες στον τουρισμό και όχι μόνο την δυνατότητα να προσλάβουν όλο το προσωπικό που είχαν την προηγούμενη χρονιά, ανεξάρτητα από τον τζίρο που θα έχει πχ μία ξενοδοχειακή μονάδα καθώς για τους επόμενους τέσσερις μήνες το κράτος θα στηρίζει στο 100% το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος. Επομένως ο εργοδότης δεν θα έχει καμία οικονομική επιβάρυνση αν κάνει προσλήψεις διότι συγχρόνως θα μπορεί να ενταχθεί και σε προγράμματα ενίσχυσης και χρηματοδότησης. Η δεύτερη πτυχή της ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων, πέρα από την ενίσχυση της εργασίας, είναι η ένταξη της πλειονότητας αυτών σε ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης με 3 δις ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό πο έχει η κάθε επιχείρησης. Και η τρίτη πτυχή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό αφορά την υποστήριξη ενός προγράμματος εσωτερικού τουρισμού, που θα επιδοτηθεί από το κράτος και θα βοηθήσει στο να μην κλείσει η μηχανή της επιχειρηματικότητας. Όμως, όπως σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση χθες δεν ανακοίνωσε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο για την επιδότηση της ζήτησης στον τουρισμό.

Ως προς τα εργασιακά, πάλι, στην αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνουν ότι επιβεβαιώνονται όλες οι ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ για διάλυση των εργασιακών σχέσεων και συγχρόνως προσφοράς ενός καθεστώτος ασυδοσίας στα χέρια των εργοδοτών. Κι αυτό διότι και μονιμοποιείται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και γιατί εξωθούνται οι εργαζόμενοι σε αποδοχή της εκ περιτροπής εργασίας ή απόλυση και ασφαλώς γιατί ενθαρρύνονται οι μειώσεις μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα με ευελιξία των επιχειρήσεων στην “διάθεση” του προσωπικού τους.