ΣΥΡΙΖΑ: To πάγιο αίτημα της επέκτασης του δικαιώματος σύναψης γάμου στην πρόταση νόμου που κατέθεσε

To εμβληματικό και πάγιο αίτημα της επέκτασης του δικαιώματος σύναψης γάμου, ανεξάρτητα από το φύλο και τα χαρακτηριστικά φύλου, για όλα τα ζευγάρια προβλέπεται μεταξύ άλλων στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τίτλο “Αρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όχι μόνο πήρε την πρωτοβουλία να διαμορφώσει ένα αρχικό σχέδιο της πρότασης νόμου, αλλά συγχρόνως το έθεσε και σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα του κόμματος. Επίσης έγιναν εκδηλώσεις και επικοινωνίες με ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις που οδήγησαν σε αναδιατύπωση και αλλαγές στις διατάξεις του. Κύκλοι της Κουμουνδούρου αναφέρουν πως πρόκειται για διαδικασία που τηρήθηκε για πρώτη φορά από κόμμα της αντιπολίτευσης σχολιάζοντας πως η διαβούλευση θα συνεχιστεί με την τήρηση των διαδικασιών παραγωγής του νομοθετικού έργου όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας .

Η πρόταση νόμου παρέχει αδιακρίτως το δικαίωμα σε κάθε τύπου γάμο, όμως στην πράξη, θα μπορεί αυτός να τελείται υπό τον τύπο του πολιτικού γάμου. Υπό τον τύπο του θρησκευτικού γάμου θα μπορεί να τελείται αποκλειστικά στην περίπτωση που ένα θρήσκευμα ή δόγμα θα τον αποδέχεται.

Το δικαίωμα στον γάμο συνεπάγεται ότι αυτομάτως τα μέρη κάθε είδους ζευγαριών αποκτούν πλήρως τα δικαιώματα τεκνοθεσίας και το δικαίωμα πρόσβασης στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ανεξάρτητα από φύλο, χαρακτηριστικά και ταυτότητα φύλου ή σεξουαλικό προσανατολισμό.