ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της παραίτησης Τσαπανίδου και η «πρώτη» του Σ. Φάμελλου

Χωρίς να συνιστά έκπληξη ή αιφνιδιασμό για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγινε απόψε γνωστό ότι η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου υπέβαλε την παραίτησή της. Το γραφείο Τύπου του κόμματος δεν γνώριζε για την αποχώρηση Τσαπανίδου η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες απέστειλε επιστολή στην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ράνια Σβίγκου.

Η παραιτηθείσα εκπρόσωπος δημοσιοποίησε την παραίτησή της την ημέρα έναρξης της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της ΝΔ και πριν καλά καλά κατέβει από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος στην ομιλία του διευκρίνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίζει κάθε ρύθμιση που θα μειώνει τα βάρη για τους πολίτες αλλά θα σταθεί απέναντι δημοκρατικά σε κάθε προσπάθεια επιβάρυνσής της.

Συγχρόνως επεχείρησε άνοιγμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις λέγοντας: “…Επέλεξαν να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικά οφέλη “εξέλιξη που επιβάλλει κατά προτεραιότητα τη συνεργασία στον προοδευτικό χώρο”. Διασαφήνισε ότι η συνεργασία αυτή πρέπει να αφορά την κοινωνία, “να ξεκινά από αυτήν και να περιλαμβάνει και τα θέματα του κράτους δικαίου και δημοκρατικών αξιών”. Πρόσθεσε πως “δεν έχουμε χώρο και χρόνο για παραγοντισμούς , αυθεντίες και κομματικούς εγωισμούς που λειτουργούν τελικά εις βάρος των αναγκών της κοινωνίας και πρός όφελος συντηρητικών πολιτικών.

Ο Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του ανέφερε ότι οι τρεις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Να ασκήσει αντιπολίτευση για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και συμφέρον της κοινωνίας, να συγκροτήσει μία συνεκτική προγραμματική αντιπρόταση προοδευτικής διεξόδου και να την καταστήσει πλειοψηφική και επιπλέον να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές και προοδευτικές ιδέες και αξίες που αμφισβητούνται.

Σε σχέση με τις εσωκομματικές εξελίξεις τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για να προετοιμάσει την Κεντρική Επιτροπή του επόμενου Σαββατοκύριακου. Ήδη πάντως έχουν ξεκινήσει διερευνητικές συζητήσεις για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα πρέπει να επιμείνει στο χρονοδιάγραμμα που καθόρισε η Πολιτική Γραμματεία σε σχέση με τα διαδικαστικά ή εάν θα πρέπει η εκλογή Προέδρου του κόμματος να μετατεθεί για μετά το Συνέδριο του Νοεμβρίου.