Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.
Αναλυτικά:
Ένα μήνα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «ένας ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας που θα παράγει ποιοτικά προϊόντα, μειώνοντας ταυτόχρονα και το κόστος παραγωγής, στην πρώτη γραμμή του αναπτυξιακού σχεδίου για το μέλλον της χώρας» και μόλις 10 μέρες από την τοποθέτηση του κ. Βορίδη από το βήμα της Βουλής «για την εν γένει προσπάθειά μας να μειώσουμε το κόστος παραγωγής» η πρώτη κατραπακιά για τους αγρότες ήρθε: αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα που φθάνουν και το 103%.
Η αύξηση αυτή έρχεται τη στιγμή που οι αγρότες είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση λόγω των επαναλαμβανόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους στους προμηθευτές, μεταξύ των οποίων είναι η ΔΕΗ. Το ίδιο πρόβλημα ρευστότητας ισχύει και για τους ΤΟΕΒ.
Υπενθυμίζουμε ότι μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση του Έλληνα αγρότη προχώρησε σε μία σειρά μέτρων προς στήριξη και ανακούφισή τους, όπως μείωση ΦΠΑ στον αγροτικό ρεύμα από 13% σε 6% και στήριξη των ΤΟΕΒ, ακατάσχετο αγροτικών ενισχύσεων, κατάργηση ΕΦΚ στο κρασί, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες.
Αντί να συνεχίσει τις προσπάθειες αυτές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του κόστους παραγωγής, το πρώτο μέτρο που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ στον αγροτικό τομέα είναι η αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, η οποία θα εκτινάξει το κόστος παραγωγής, Όμως κάθε επιπλέον επιβάρυνση θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ακόμη περισσότεροι αγρότες και ΤΟΕΒ δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους λογαριασμούς τους με συνέπεια την στέρηση ρευστότητας από την ΔΕΗ και όχι την τόνωσή της. Ταυτόχρονα θα εκτινάξει το κόστος παραγωγής, θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και θα πλήξει το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού.
Περιμένουμε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξηγήσει στους αγρότες πώς η αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος εξυπηρετεί το στόχο της μείωσης του κόστους παραγωγής και κατά πόσο συμφωνεί με αυτό το μέτρο.