ΣΥΡΙΖΑ: Το σκάνδαλο με τα voucher και οι εκλογές

Την εκτίμηση πως το σκάνδαλο με τα voucher ανακόπτει τις συζητήσεις και τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου για εκλογές κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν την πιθανότητα ενός αιφνιδιασμού από τον Κ. Μητσοτάκη με τις κάλπες να στήνονται εντός του Ιουλίου.

Κατά τις αναγνώσεις της Κουμουνδούρου οι εξελίξεις γύρω από τα προγράμματα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων -παρότι η κυβέρνηση δεν παραδέχεται την ύπαρξη σκανδάλου- έχουν φρενάρει τα εκλογικά σενάρια καθώς ο πρωθυπουργός αισθάνεται ότι έχασε έδαφος από τις αποκαλύψεις γύρω από το πάρτι με κολλητούς και ημέτερους.

Ωστόσο, αξιολογούν την πιθανότητα ο πρωθυπουργός να επιδιώξει -εάν τού βγει- προσφυγή στις κάλπες ακόμη και μέσα στο κατακαλόκαιρο κι αυτό για να προλάβει το μεγάλο κύμα της ανεργίας και της ύφεσης της οικονομίας κι εκ των πραγμάτων την κοινωνική αναταραχή που θα προκληθεί. Το σενάριο περιέγραψε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του δικτύου σοσιαλιστών και ακτιβιστών Roseband με θέμα την οικονομία και τον τουρισμό: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι έτοιμος για εκλογές γιατί ο Μητσοτάκης θα ήθελε να έχει τη δυνατότητα να τίς κάνει αν βρει παράθυρο μεταξύ της άρσης των περιοριστικών μέτρων και της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, πράγμα που βέβαια είναι δύσκολο» σημείωσε.

Σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει στην Κουμουνδούρου με την εκτίμηση πως θα ήταν πολύ δύσκολο ο πρωθυπουργός να ρισκάρει εκλογές το Φθινόπωρο, όταν δηλαδή θα έχουν γίνει ήδη ορατές οι δραματικές συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να πιέζει την κυβέρνηση για το θέμα με τα voucher ρωτώντας τον Γ. Βρούτση αν έχει «την ευθιξία να παραιτηθεί και να εξαφανιστεί». Κατά την Κουμουνδούρου ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί στη θέση του τον υπουργό Εργασίας σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό, ενώ ο κ. Βρούτσης πιάστηκε να ζημιώνει το δημόσιο, δίνοντας 85 εκατομμύρια ευρώ σε συνεργάτες του, ημέτερους και κολλητούς της ΝΔ. Ένα από τα μείζονα ερωτήματα που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση είναι το εξής: «Επειδή ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρύβεται, περιμένουμε από τον λαλίστατο κ. Βρούτση να απαντήσει: Τη δουλειά με τις επτά πλατφόρμες την έστησε μόνος του ή σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Μητσοτάκη;

Η πίεση προς την κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ασκείται και στο μέτωπο της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας με ανακοίνωσή τους σχολιάζουν πως η κυβέρνηση αρνείται να παρατείνει την προστασία της α’ κατοικίας και να απαγορεύσει τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2020, αλλά βιάζεται να ανοίξει τα δικαστήρια με προφανή σκοπό και ετοιμάζει ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο υπό τις οδηγίες των τραπεζών.

Οι επικεφαλής του τομέα Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ καλούν κόμματα, οργανωμένη επιχειρηματικότητα, καταναλωτικές ενώσεις και φορείς να συμβάλουν στον διάλογο που ανοίγει η πρόταση της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή για την προστασία της α’ κατοικίας, μία πρόταση που κινείται όπως λένε σε θετική κατεύθυνση.