ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία για την αναγνώριση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες

Τροπολογία για την αναγνώριση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες καταθέτει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρωτοβουλία που έχει προαναγγείλλει ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας την σημασία τού να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε μισθωτής εργασίας.

Η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει νίκη των εργαζομένων στην εταιρεία επισιτισμού efood το γεγονός πως η επιχείρηση υπό την πίεση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων αλλά και των καταναλωτών ανακοίνωσε πως μετατρέπει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος σε παρέμβασή του αναφέρει πως η προσπάθεια για μαζική μετατροπή εργαζομένων σε αυτοαπασχολούμενους στον χώρο των διανομέων ανατράπηκε καθώς “ο αγώνας τους και η αλληλεγγύη της κοινωνίας κέρδισαν τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας”.

Στην Κουμουνδούρου λένε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να ακυρωθεί η δυνατότητα ασυδοσίας που έφερε ο Νόμος Μητσοτάκη/Χατζηδάκη και να κατοχυρωθεί νομοθετικά η μισθωτή σχέση και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν για το σύνολο των εργαζόμενων διανομέων. Επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για έναρξη του ξηλώματος του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, έναν Νόμο που ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί πως θα καταργήσει.

Η Κουμουνδούρου ασχολείται και με τις εξελίξεις περί την οικονομία με επίκεντρο την έλλειψη ρευστότητας στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνάντησε σήμερα τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννη Χατζηθεοδοσίου τους οποίους και ενημέρωσε για τους βασικούς άξονες των προτάσεων του κόμματός του για μία νέα αρχή στην οικονομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όπως παρουσιάστηκαν από τον ίδιο στην ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στους συνομιλητές του τα πέντε βασικά μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία για την στήριξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Το πρώτο αφορά τη διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία 40-60% μεσοσταθμικά και 120 δόσεις για το υπόλοιπο. Το δεύτερο συνδέεται με τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ώστε να μην είναι η χώρα μας ουραγός στους πόρους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά να καταφέρει να υπερβεί και το μέσο όρο καθώς οι ΜμΕ συνιστούν διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της οικονομίας μας. Το τρίτο μέτρο σχετίζεται με παρεμβάσεις για την ανάσχεση της ακρίβειας, με ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕυρωπαΪκή Ένωση. Το τέταρτο μέτρο είναι η αντικατάσταση του πτωχευτικού που σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και το πέμπτο μέτρο αφορά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που συνιστά ένα οριζόντιο χαράτσι, ασχέτως εισοδήματος και πλήττει κυρίως τους μικρούς και μεσαίους.