ΣΥΡΙΖΑ: «Βλέπει» νέο μνημόνιο

Ασφυκτική πίεση στον πρωθυπουργό για το μείζον ζήτημα της ύφεσης ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκοντας να αποσπάσει από τον Κ. Μητσοτάκη μία εκτίμηση για το ύψος της λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι λόγω της αλματώδους ύφεσης που θα παρουσιαστεί στη χώρα και της ανεπάρκειας των κυβερνητικών μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας το Μαξίμου θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός νέο μνημονίου και ενδεχομένως και στην διενέργεια πρόωρων εκλογών για να «νομιμοποιήσει» τα αυστηρά μέτρα που πρόκειται να ληφθούν.

Για το θέμα αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι άθελά του ή μη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας «παγίδευσε» την κυβέρνηση εκτιμώντας το ύψος της ύφεσης στο 4% την ώρα που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί πιστεύουν ότι μπορεί να αγγίξει ποσοστά άνω του 10% ενώ και η ίδια η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προέβλεψε σήμερα πως στην ευρωζώνη η ύφεση θα κυμανθεί από 5-12%.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δύο φορές κατά την σημερινή εμφάνισή του στη Βουλή έθιξε το θέμα της ύφεσης επικαλούμενος μάλιστα και τις προβλέψεις Στουρνάρα ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να εξηγήσει ποιες είναι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το ύψος της. «Μάς είπατε απλά ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη, δεν είστε όμως οικονομικός σχολιαστής» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας πως ο διοικητής της ΤτΕ έχει κάνει πρόβλεψη για 4% . «Επομένως οτιδήποτε παραπάνω από το 4% θα είναι ύφεση με υπογραφή Μητσοτάκη θα φέρει την σφραγίδα σας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Επιπλέον κατά την δευτερολογία του κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει εάν πιστεύει ότι αυτά που λέει ο κ. Στουρνάρας είναι αερολογίες εκτιμώντας ότι η ύφεση θα είναι τεράστια και λόγω του ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας πάνω στους άξονες που διαμόρφωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι γεγονός πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να «προσωποποιηθεί» η αποτυχία της κυβέρνησης να περιορίσει τα ποσοστά της ύφεσης και να δείξει συγχρόνως και τον εγκλωβισμό που τής δημιούργησε η πρόβλεψη του διοικητή της ΕΚΤ την θητεία του οποίου προτίθεται να ανανεώσει για μία ακόμη εξαετία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως για την επερχόμενη ύφεση δεν είναι πανάκεια η πανδημία ούτε νομοτελειακή η αύξησή της. Και στην Βουλή σήμερα ο κ. Μητσοτάκης αντί να πει πώς σχεδιάζει την ανακοπή της παραδέχτηκε απλώς τρεις φορές ότι θα είναι δραματική.

Ως εκ τούτου στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τον Σεπτέμβριο η ύφεση να είναι χαοτική, να υπάρξει ανεξέλεγκτη αύξηση της ανεργίας και να μπουν λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις χωρίς να υπάρχει πλέον το μαξιλάρι το οποίο η κυβέρνηση ξοδεύει σε ανελαστικές δαπάνες και όχι σε εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης για να στηριχθεί η προσφορά και η ζήτηση.