ΣΥΡΙΖΑ: «Βομβαρδίζει» με προτάσεις – Ανησυχία τους για την ατολμία στα μέτρα

«Βομβαρδίζει» με προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης με τον κορονοϊό ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνοντας ότι τουλάχιστον τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επαρκούν αλλά είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Ταυτόχρονα η αξιωματική αντιπολίτευση συγκροτεί παρατηρητήριο για την δημόσια υγεία με στόχο την συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων στην καθημερινή λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας και η ανάδειξη προβλημάτων ή ανεπαρκειών στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την ατολμία-όπως λένε- των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση της ΝΔ για την διαχείριση της κρίσης και επιμένουν να της ζητούν να προχωρήσει σε άμεση αξιοποίηση τμήματος του μαξιλαριού ρευστότητας ύψους 35 δις ευρώ- αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ κληροδότησε στην χώρα- για την τόνωση της οικονομίας και την ανάσχεση της ανεργίας. Το συγκεκριμένο θέμα άλλωστε έθιξε προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχαν την Δευτέρα με πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως εκ τούτου χθες ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου του παρουσίασε δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας και συγχρόνως κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να «δει μακριά» και να κατανοήσει το μέγεθος της ύφεσης στο οποίο βυθίζεται αντιλαμβανόμενη συγχρόνως και τις κοινωνικές διαστάσεις της νέας κρίσης.

«Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε άτολμη» σχολίασε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος περιγράφοντας μ’αυτόν τον τρόπο την επιλογή της να δώσει ένα επίδομα ύψους 800 ευρώ για 1,5 μήνα στους εργαζόμενους αντί να καταβάλει το σύνολο του μισθού τους, αλλά και την απροθυμία της να λάβει οριζόντια μέτρα το σύνολο της οικονομίας αρνούμενη να δώσει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα.

Στο ίδιο πνεύμα ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς δήλωσε πως απαιτείται η διάσωση και στήριξη των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων σχολιάζοντας πως η αναβολή πληρωμών και υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις καθυστερεί μονάχα για λίγο την ενδεχόμενη χρεοκοπία τους. «Ας αποστούν από τα ιδεολογικά τους δόγματα όσοι παίρνουν αποφάσεις για την ελληνική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.

Συγχρόνως, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης κατέθεσε επισήμως σειρά αναγκαίων μέτρων που οφείλει να λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και νοικοκυριών «χωρίς να σκέφτεται το δημοσιονομικό κόστος».

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

1. Το ποσό των 800 ευρώ για 1.5 μήνα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό και δεν επαρκεί για την κάλυψη των εργαζομένων. Απαιτείται πλήρης καταβολή μισθών και πλήρης κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος.

2) Χιλιάδες εργαζόμενοι
μένουν εκτός του επιδόματος αφού απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν
κλείσει αλλά υπολειτουργούν. Απαιτούνται οριζόντια μέτρα που θα καλύψουν όλους
τους κλάδους της οικονομίας.

3) Για τους ελεύθερους
επαγγελματίες και επιχειρηματίες πρέπει να υπάρξει ειδικό επίδομα, το οποίο θα
ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον
κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση.

4) Τα κίνητρα και οι
παραινέσεις για αποφυγή απολύσεων δεν επαρκούν. Ποιος ξενοδόχος ή
επιχειρηματίας πείθεται να μην απολύσει όταν κατακρημνίζεται ο τζίρος του; –
Απαιτείται γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε έκρηξη της
ανεργίας. Απαιτείται επιπλέον ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν
τον τελευταίο μήνα καθώς και απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για
παράδειγμα, πλήρους σε μερικής).

5) Απαιτείται ρύθμιση για
τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω κορονοϊού με τις τακτικές άδειες
εργαζομένων.

6) Πρέπει να προστατευθούν
οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (πχ σούπερ
μάρκετ). Αντιθέτως έχει ανασταλεί η δήλωση των υπερωριών τους, γεγονός που
οδηγεί σε πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων χωρίς προστασία.

7) Είναι αναγκαίο να δοθεί
έκτακτο επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα με στόχο την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

8) Απαιτείται αναστολή των
πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για την οποία δεν υπήρξε καμία μέριμνα.

9) Πρέπει, τέλος, άμεσα να
υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την
καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν
την κρίση ήταν συνεπείς. Ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά σε έκρηξη νέων κόκκινων
δανείων και μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Εκ παραλλήλου ο Τομέας Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι άμεσα θα πρέπει να δρομολογηθούν θέματα όπως: Η ολοκλήρωση της διαδικασίας των 2000 προσλήσεων νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας. Να επισπευσθεί η διαδικασία διορισμού των μόνιμων γιατρών ΕΣΥ που έχουν επιλεγεί για τα ΤΕΠ και επιπλέον να προκηρυχθούν άμεσα 4000 θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας. Συγχρόνως ο Τομέας Υγείας προτείνει την ενίσχυση και ανάπτυξη των υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ευπαθών ομάδων και την αναμόρφωση του προύπολογισμού του ΕΣΥ με προσαύξηση του ορίου δαπανών τουλάχιστον κατά 150 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, ζητεί να εξαντληθούν οι δυνατότητες ενεργοποίησης όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία και να υπάρξει ενίσχυση των μέτρων ατομικής προστασίας και ασφαλούς εργασίας το προσωπικού του ΕΣΥ.

-Ad-