ΣΥΡΙΖΑ: Υπεκφυγές και ψέματα από τον κ. Πέτσα (πίνακας)

Με πίνακες και στοιχεία απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η πρότασή του για έξοδο από την κρίση όπως παρουσιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ δεν είναι κοστολογημένη και στηρίζεται σε «λεφτόδεντρα».

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας που επισκέφτηκε την πληγείσα από τον «Ιανό» περιοχή της Καρδίτσας κάλεσε την κυβέρνηση να μην λάβει οριζόντια μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων αλλά να στείλει συνεργεία για να γίνει εκτίμηση των καταστροφών ώστε να υπάρξει ολική αποζημίωση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. «Με τα 600 ευρώ και τα 5 ή τα 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα είπε χαρακτηριστικά».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από το βήμα του Helexpo Forum κατέθεσε ένα σχέδιο 11 σημείων για άμεση οικονομική ανακούφιση που στηρίζεται σε μία δέσμη προσωρινών μέτρων έως το τέλος του 2020 και σε μόνιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από την αρχή του 2021.

Η Κουμουνδούρου αντέδρασε έντονα στα επικριτικά σχόλια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα που υποστήριξε ότι τα μέτρα ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κοστολογηθεί θυμίζοντας μάλιστα με νόημα ότι προέρχονται «από αυτούς που επί 7 μήνες λένε ότι δήθεν έδωσαν 24 δις για άμεση στήριξη της οικονομίας, ενώ στην πραγματικότητα έχουν δώσει μόνο 4,6 δις».

Στον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν πως κατανοούν απόλυτα τους λόγους για τους οποίους το κυβερνητικό επιτελείο αποφεύγει «πολύ ευλαβικά» την διεξαγωγή ενός δημόσιου διαλόγου πάνω στις προτάσεις Τσίπρα και παραθέτουν αναλυτικά τα στοιχεία . Η δε τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου κάλεσε τη ΝΔ να αφήσει τη σπέκουλα και τα ψέματα για να δικαιολογήσει ότι έχει αφήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στο έλεός τους. Ένα από αυτά είναι η επιδότηση της εργασίας, μέτρο που αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις και περιλαμβάνει πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και κάλυψη κατά 40% του μισθού από το κράτος. Το συγκεκριμένο μέτρο κοστίζει 350 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

Αναλυτικά τα προσωρινά μέτρα έχουν συνολικό κόστοχς 8,53 δις ευρώ.

*Επιδότηση εργασίας για τις πληττόμενες επιχειρήσεις (40% μισθού και 100% ασφαλιστικών εισφορών ) 1,4 δις

*Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία 3,5 δις

*Μη επιστρεπτέα ενίσχυση 3 δις

*Μείωση ΦΠΑ εστίασης από το 13% στο 6% 0,23 δις

*επιδότηση 40% ενοικίου μικρών πληττόμενων επιχειρήσεων 0,4 δις

Μόνιμα μέτρα συνολικού κόστους 3 δις

*15.000 προσλήψεις σε υγεία 0,25 δις

*15.000 προσλήψεις σε εκπαίδευσης 0,25 δις

*Μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% 1,5 δις

*Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους έως 40.000 ευρώ εισόδημα και προοδευτική μείωση των συντελεστών για εισοδήματα έως τις 65.000 ευρώ 0,42 δις

*Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος 0,48 δις

*Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο 0,1 δις