Την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δια της επίκλησης του “απορρήτου” καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση που δεν αποκλείει την πιθανότητα να αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες για όσους παραβιάζουν το Σύνταγμα.
Σύμφωνα με παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από την στάση των κυρίων Δημητριάδη και Κοντολέοντα επιβεβαιώθηκε η “παράνομη οχύρωσή τους” πίσω από το δήθεν “απόρρητο”.
Καθώς και ότι οι στενοί συνεργάτες του ίδιου του πρωθυπουργού κι ενδεχομένως και ο ίδιος δεν έχουν την πολυτέλεια να αποφύγουν το πολιτικό κόστος. Κατά την Κουμουνδούρου η παραδοχή του νέου διοικητή της ΕΥΠ κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη πως έχει ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για τις “νόμιμες επισυνδέσεις” που συντελούνται και τώρα καταρρίπτει την ασπίδα που προσπάθησε να υψώσει ο κ. Κοντολέων για να προστατεύσει τον πρωθυπουργό και εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος την προηγούμενη Παρασκευή από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις υποκλοπές υποστήριξε πως δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ.
Με αυτά τα δεδομένα παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διερωτώνται εάν, μετά την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ελεγχθούν τα κινητά των εκλεγμένων που το επιθυμούν μέσω των παρόχων, ο Πρόεδρος της Βουλής θα ζητήσει από τους βουλευτές και ευρωβουλευτές να μάθει εάν επιθυμούν να γίνει έρευνα στα κινητά τους με τη μεσολάβηση της ΑΔΑΕ ή “εάν θα γίνει κι αυτός συνεργός, μετατρέποντας το σκάνδαλο Μητσοτάκη σε σκάνδαλο συνολικά της Νέας Δημοκρατίας”.
Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της θα συνεχίζει να πιέζει για απαντήσεις αναφορικά με το ποιος έδωσε την εντολή παρακολούθησης των Κουκάκη και Ανδρουλάκη, πόσα και ποια άλλα πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούνται και ποια η σχέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με εταιρείες που εμπορεύονται κακόβουλα λογισμικά, όπως το Predator.