ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τα περί διπλών βιβλίων του ΕΟΔΥ

Kλυδωνισμούς στο πολιτικό σκηνικό προκαλούν οι καταγγελίες της δημοσιογράφου Δ. Κρουστάλλη περί “ασφυκτικής πίεσης” από το Μαξίμου για τη συγκάλυψή του θέματος που ανέδειξε περί παράλληλου συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων του κορωνοϊου. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητά να συζητηθεί εκ νέου το θέμα των “διπλών βιβλίων” στη Βουλή.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών να συγκληθεί πριν από τις γιορτές, δηλαδή μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή ώστε να εξεταστούν οι σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την ύπαρξη ενός παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων της πανδημίας.

Αυτή η ανάγκη κατέστη ακόμη πιο επείγουσα και αναγκαία , εξηγούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία λόγω των πρόσφατων καταγγελιών της κ Κρουστάλλη, ότι εξωθήθηκε σε παραίτηση από την εφημερίδα της λόγω “ασφυκτικής πίεσης του Μαξίμου”, δηλαδή του ίδιου του πρωθυπουργού. Επομένως, όπως συμπεραίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο αρχικό σκάνδαλο του παράλληλου συστήματος και της συσκότισης των προβλημάτων διαχείρισης της πανδημίας προστέθηκε ένα ακόμη: η προσπάθεια του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, προφανώς εν γνώσει του, να ματαιώσει με βάναυσο τρόπο δημοσιογραφική έρευνα, πράγμα που συνιστά κατάφωρη προσβολή της ελευθεροτυπίας και παραβίαση του άρθρου 14 του Συντάγματος.

Στο μεταξύ η Κουμουνδούρου εξακολουθεί να σφυροκοπά την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για την διαχείριση της πανδημίας. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο ημέρες μετά την επιβολή του σκληρού lockdown στη Δυτική Αττική ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την Ελευσίαν επιδιώκοντας να καταδείξει πως η έλλειψη επαρκών επιδημιολογικών στοιχείων ανά περιφέρεια οδηγεί σε αποσπασματικά μέτρα με επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία. ΄Ετσι, ενώ μόλις την Δευτέρα η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν τα μαγαζιά και στη Δυτική Αττική, την Πέμπτη αποφάσισε να κλείσουν” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Facebook και διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση είχε έλεγχο του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή κι αν είχε μήπως έκρυβε το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι χαμηλώνει τις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε για το εμβόλιο καθώς “αφού τόσους μήνες κορόιδευε πως ο ίδιος εξασφαλίζει το εμβόλιο για τη χώρα μας, τώρα τα ρίχνει στη διαπραγμάτευση της ΕΕ για το φιάσκο”. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει τον πρωθυπουργό γιατί ακόμη και τώρα αρνείται: τη μαζική συνταγογράφηση των τεστ, την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμων γιατρών, την έγκαιρη παροχή επιδημιολογικών στοιχεία ανά περιφέρεια στην Επιτροπή, την επίταξη ιδιωτικών λινικών και την λήψη αυστηρών μέτρων με διενέργεια ελέγχων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους εργοστάσια και ευάλωτες ομάδες, όπως επίσης την ουσιαστική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.