Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις στα σχολεία, ασκεί με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου για την Παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η έλλειψη κυβερνητικής προετοιμασίας και στοιχειώδους σχεδιασμού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνεται διαρκώς πιο ζοφερή με απευκταίο αλλά πιθανό πλέον το μαζικό κλείσιμο σχολείων και την κυβέρνηση να μη μπορεί να καλλωπίσει την πραγματικότητα.
Τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν πως όλα είναι “πανέτοιμα” για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα γεγονότα όμως περιγράφουν άλλη εικόνα», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «πλέον, καταγράφονται κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών, 5 σχολεία ήδη έχουν κλείσει μαζί με μεμονωμένα τμήματα σε ορισμένα σχολεία».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να πράξει αυτά που υπαγορεύουν οι διεθνείς πρακτικές και οι εισηγήσεις των ειδικών, ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά, λειτουργώντας με ασφάλεια», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Συνεχίζοντας, η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε ελλείψεις με τις οποίες άνοιξαν τα σχολεία «παρά τις αυξημένες ανάγκες». Μεταξύ αυτών παραθέτει τα 25.000 κενά εκπαιδευτικών, το συνωστισμό σε τάξεις άνω των 17 παιδιών, τις ελλείψεις νέων αιθουσών, τις υπερμεγέθεις μάσκες και τα ελλιπή υλικά προστασίας, το ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας, τα εμπόδια στην εγγραφή παιδιών από ευάλωτες ομάδες και προσφυγόπουλα.
«Ο κυβερνητικός καλλωπισμός της πραγματικότητας και οι μέσοι όροι της “αριθμητικής Κεραμέως” δεν αρκούν ώστε να κρυφτεί η αλήθεια, ούτε και το ουσιαστικό πρόβλημα», τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου χαρακτηρίζονται τα σχολεία «ανοχύρωτα απέναντι στην πανδημία».
«Οι κυβερνητικοί χειρισμοί θρέφουν την ανασφάλεια και την αγανάκτηση. Αυτό αποτυπώνεται και στις αμέτρητες καταγγελίες εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σε όλη τη χώρα», υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει:
«Δυστυχώς, το “επιτελικό κράτος Μητσοτάκη” είναι κάτω του μέσου όρου όσον αφορά την αποτελεσματική διαχείριση των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών. Είναι ευθυνόφοβο και επικίνδυνο για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την ουσιαστική προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας».