AP

Σύσταση ΔΝΤ στη Γαλλία να «χαλιναγωγήσει» ταχύτερα τα οικονομικά της

«Η Γαλλία θα πρέπει να χαλιναγωγήσει τα δημόσια οικονομικά της ταχύτερα από ό,τι έχει προγραμματίσει, ξεκινώντας από το επόμενο έτος κιόλας», συστήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ετήσια έκθεσή του για τη χώρα που δημοσιεύθηκε σήμερα και ενώ απομένουν λιγότεροι από τρεις μήνες για τις προεδρικές εκλογές.

Η γαλλική κυβέρνηση αναμένει επί του παρόντος ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 5% του ΑΕΠ φέτος και σχεδιάζει τη μείωσή του εντός του εύρους του 3% που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2027.

Ωστόσο, το ΔΝΤ στην έκθεσή του συστήνει στο Παρίσι να ακολουθήσει μια πορεία προσαρμογής των δημόσιων οικονομικών της χώρας που θα οδηγήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% έως το 2025 και καλεί τη γαλλική κυβέρνηση «να ανακτήσει τα αποθέματα ρευστότητάς της μέσω μιας ευρείας αλλά σταδιακής και διαρκούς δημοσιονομικής προσαρμογής ξεκινώντας από το 2023».

Συγκεκριμένα, το Ταμείο αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον περιορισμό των δαπανών με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ έως το 2026, το οποίο χαρακτήρισε «πολιτικά εφικτό».

Καθώς οι δημόσιες δαπάνες της χώρας είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο, οι διαδοχικές γαλλικές κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την αύξησή τους σε χαμηλά επίπεδα.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ευρέως αναμένεται να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, επωφελήθηκε από την ιδιαίτερα ισχυρή οικονομική ανάκαμψη του προηγούμενου έτους, η οποία βοήθησε στη μείωση του ελλείμματος περισσότερο από το αναμενόμενο.

Το ΔΝΤ εκτίμησε την Τετάρτη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,75% πέρυσι και προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα επιβαρυνθεί στο 3,5% φέτος.