Σύσταση του ΑΠΘ στην κυβέρνηση: μην ανοίγετε τα σχολεία!

Σύσταση στην κυβέρνηση να περιμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων στα λύματα υπολογισμού στο ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης και μετά να προχωρήσει στις αποφάσεις της για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων απευθύνει το ΑΠΘ, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες της στήλης.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά καθηγητές και ερευνητές που εμπλέκονται στην πρωτοποριακή έρευνα εντοπισμού των επιπέδων του φορτίου του Covid19 στην κοινότητα, που έχει αναπτύξει το ΑΠΘ, τα έως τώρα δεδομένα για την εξάπλωση του ιού μέσα στις γιορτές είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο για να έχουν επαρκή εικόνα θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα ακόμη πέντε ημερών.

Πιο συγκεκριμένα, η διεπιστημονική ομάδα κατέληξε ότι στα λύματα μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου, υπάρχει πτωτική τάση, σε ρυθμό ίσο με αυτόν που υπάρχει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Η πτώση στο ιικό φορτίο, σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου είναι της τάξης του 30%, κάτι που είναι εξαιρετικά θετικό.

Τα λύματα αυτά καλύπτουν την περίοδο των Χριστουγέννων και της έναρξης του Click Away αλλά όχι της Πρωτοχρονιάς. Με βάση αυτά τα στοιχεία οι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν διαθέτουν μία εικόνα, βάσει της οποίας θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία. Και καλούν την κυβέρνηση να περιμένει τα δεδομένα της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων για να πάρει μία τόσο σοβαρή απόφαση.

Πληροφορίες πάντως από την διεπιστημονική ομάδα κάνουν λόγο για μεγάλη επιφύλαξη στο άνοιγμα σχολικών μονάδων, ανάμεσα στα μέλη της, που εδράζονται στην κακή εμπειρία του Σεπτεμβρίου που οδήγησαν σε σκηνές Μπέργκαμο τη Θεσσαλονίκη…