Τ. Αντωνίου στο newsique: Να μετασχηματίσουμε την κοινωνική αγανάκτηση σε δημιουργική δύναμη ανατροπής

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διεκδικεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την πολιτική ανατροπή για να αποκτήσει η χώρα μία προοδευτική κυβέρνηση, επισημαίνει η κα Τόνια Αντωνίου, βουλευτής του Νότιου Τομέα της Αθήνας, αναφερόμενη στις εκλογές που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική.

Στη συνέντευξή της στο newsique.gr σημειώνει ότι ο στόχος του κόμματός της είναι υψηλός και δεν εξαιρεί ακόμη και το σχηματισμό μίας μονοκομματικής κυβέρνησης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρωθυπουργό. Σε ό,τι αφορά δε τα σενάρια για μονοκομματικές, δικομματικές ή τρικομματικές κυβερνήσεις, σημειώνει ότι είναι σήμερα εκτός τόπου και χρόνου, με την επισήμανση πως ο ελληνικός λαός θα μιλήσει και θα δώσει τη δική του εντολή.

Η Τόνια Αντωνίου αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει η καρδιά του Κινήματος Αλλαγής και ότι απευθύνεται σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις που το συνθέτουν, από το δημοκρατικό σοσιαλισμό και τη σοσιαλδημοκρατία, μέχρι το πολιτικό κέντρο, την πολιτική οικολογία, το προοδευτικό κέντρο και την ανανεωτική αριστερά. Για την κυβέρνηση σημειώνει ότι χάνει ραγδαία την κοινωνική της απήχηση, κάτι που έχει ως συνέπεια να φουντώνει το αίτημα της αλλαγής. Αναφέρει δε ότι η συμμετοχή των πολιτών στις πρόσφατες διεργασίες συνιστά μήνυμα πως προσδοκούν από το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει την αξιόπιστη εναλλακτική και υπεύθυνη πρόταση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κυρία Αντωνίου, τι σηματοδοτεί η αλλαγή της ονομασίας του κόμματός σας και η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ;

Δεν φύγαμε ποτέ από το ΠΑΣΟΚ για να επιστρέψουμε σ’ αυτό. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει η καρδιά, ο βασικός κορμός του Κινήματος Αλλαγής. Αυτό τώρα γίνεται ακόμη πιο ευδιάκριτο με τη χρήση της νέας ονομασίας που συγκεντρώνει την αποδοχή όλων μας. Παραμένουμε πάντοτε ένα πολιτικό κίνημα που απευθύνεται σε όλες τις ευρύτερες δυνάμεις που το συνθέτουν, από τον δημοκρατικό σοσιαλισμό και την σοσιαλδημοκρατία, μέχρι την πολιτική οικολογία, το προοδευτικό κέντρο και την ανανεωτική αριστερά.

Τι περιμένουν οι πολίτες από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και από τη νέα ηγεσία του;

Περιμένουν από εμάς ισχυρά πολιτικά αντανακλαστικά, σαφήνεια στις θέσεις και τις επιλογές μας και περισσότερη αποφασιστικότητα στον αντιπολιτευτικό μας λόγο. Το ζητούμενο είναι να εκφράσουμε μια κοινωνία βαθιά πληγωμένη από τα απανωτά χτυπήματα που έχει δεχτεί, με τις διαδοχικές κρίσεις που έχει περάσει η χώρα και να της δώσουμε νέα προοπτική. Έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση που χάνει με ραγδαίο ρυθμό την κοινωνική της απήχηση και το αίτημα της αλλαγής φουντώνει, όσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να παρέμβει στον χώρο της επικοινωνίας και να το κρύψει. Η κοινωνική αγανάκτηση σήμερα είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να τη μετασχηματίσει σε δημιουργική δύναμη ανατροπής.

 

«Να μετασχηματίσουμε την κοινωνική αγανάκτηση σε δημιουργική δύναμη ανατροπής»

 

Η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές για το όνομα αλλά και την εκλογή συνέδρων και νομαρχιακών επιτροπών ήταν μεγάλη. Ποιο μήνυμα στέλνει η μεγάλη προσέλευση;

Οι πολίτες, με τη μαζική συμμετοχή τους, έστειλαν σε όλες τις πλευρές ένα σαφές μήνυμα: Προσδοκούν από το Κίνημά μας να αποτελέσει την αξιόπιστη εναλλακτική και υπεύθυνη πρόταση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του κυρίου Μητσοτάκη, μια δύναμη ανατροπής και αλλαγής. Αυτό το λέω, γιατί η αναβάπτισή μας στις ιστορικές αξίες και τα ιδανικά του ΠΑΣΟΚ δεν περνά μόνο μέσα από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, αλλά κυρίως από το περιεχόμενο της πολιτικής μας πρότασης.

Το συνέδριό σας σε λίγες ημέρες θα εκλέξει νέα Κεντρική Επιτροπή και τον γραμματέα της. Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το κεντρικό ζητούμενο της ανώτερης αυτής κομματικής διαδικασίας;

Το κεντρικό ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτικά όργανα που προσθέτουν και συνθέτουν δυνάμεις και δεν αφαιρούν. Κι αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης και πολιτικής κουλτούρας και όχι θέμα συσχετισμών και μηχανισμών. Πρέπει να υπάρχει χώρος για όλες τις ιδέες και τα ρεύματα, ώστε να ξαναγίνουμε μεγάλο κόμμα, που να βρίσκεται σε επαφή με την κοινωνία και τους πολίτες και όχι ένας εσωστρεφής πολιτικός μηχανισμός.

Πιστεύετε ότι το Συνέδριο θα πρέπει να αποφασίσει και για την πολιτική κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή αυτό είναι θέμα των συλλογικών οργάνων ή της ηγετικής ομάδας;

Τα συνέδρια είναι αυτά που αποφασίζουν πάντοτε τη γενική πολιτική κατεύθυνση, τον αξιακό προσανατολισμό και τις στρατηγικές επιλογές των κομμάτων. Για να δώσω ένα παράδειγμα, μέχρι σήμερα έτσι πορευτήκαμε και στο ζήτημα των συνεργασιών, αποφασίζοντας στα συνέδριά μας -και μάλιστα ομόφωνα- να ακολουθήσουμε αυτόνομη πορεία. Αυτή η στρατηγική έχει δικαιωθεί και αποτελεί ένα ισχυρό εφαλτήριο που πρέπει να το ενδυναμώσουμε, αλλά και να το υποστηρίζουμε συνεχώς με τις πολιτικές μας επιλογές, εάν θέλουμε να κάνουμε τη μεγάλη πολιτική ανατροπή.

 

«Οι πολίτες προσδοκούν από το Κίνημά μας να αποτελέσει την αξιόπιστη εναλλακτική και υπεύθυνη πρόταση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του κυρίου Μητσοτάκη»

 

Οι πολίτες αδυνατούν να βγάλουν το μήνα λόγω της ακρίβειας. Σας ικανοποιούν τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων τριών ετών, με αποκορύφωμα την κρίση του πληθωρισμού και της ακρίβειας που έχει πλήξει όχι μόνο τους πιο ευάλωτους, αλλά και τη μεσαία τάξη και την υγιή επιχειρηματικότητα. Τα αντανακλαστικά της είναι τραγικά. Έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση να λάβει μέτρα εκεί όπου θα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα και όταν αυτά λαμβάνονται είναι πια παρωχημένα και το κακό έχει ήδη γίνει. Και το ερώτημα είναι: Δεν μπορούν, δεν θέλουν, επειδή έχουν τις νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές εμμονές τους, πιστεύοντας ότι το αόρατο χέρι της αγοράς τα ρυθμίζει όλα, ή και τα δύο μαζί;

Τόνια Αντωνίου στο Newsique: «Έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση που χάνει με ραγδαίο ρυθμό την κοινωνική της απήχηση και το αίτημα της αλλαγής φουντώνει, όσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να παρέμβει στον χώρο της επικοινωνίας και να το κρύψει»

Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;

Εμείς είχαμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την ακρίβεια ήδη από τον Αύγουστο και συνεχώς επικαιροποιούμε τις προτάσεις μας. Και είμαστε αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία που είναι και κυβέρνηση δεν μπορούσε να έχει ανάλογα αντανακλαστικά; Θα αναφέρω δύο παραδείγματα. Παράδειγμα πρώτο: Προτείναμε αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ και ήρθε ο κύριος Μητσοτάκης, πολλούς μήνες μετά, να ανακοινώσει μια πολύ μικρότερη αύξηση, όταν ήδη το κακό είχε γίνει και αφού το κράτος λειτούργησε ως κερδοσκόπος εισπράττοντας από τον αυξημένο ΦΠΑ, για να δώσει πίσω σε ορισμένους πολίτες ένα μέρος από αυτά που εισέπραξε. Ανάλογη τακτική με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. Παράδειγμα δεύτερο: Ζητήσαμε επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που επιτρέπει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η κυβέρνηση κάνει ακόμα πως δεν ακούει.

 

«Η κυβέρνηση έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση να λάβει μέτρα εκεί όπου θα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα και όταν αυτά λαμβάνονται είναι πια παρωχημένα και το κακό έχει ήδη γίνει»

 

Εδώ και καιρό η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε έναν διάλογο που θα αφορά προγραμματικές θέσεις. Υπάρχει δυνατότητα να συμβεί αυτό;

Ο διάλογος μεταξύ κομμάτων για τις προγραμματικές τους θέσεις δεν χρειάζεται μια ειδική διαδικασία για να γίνει, παρά μόνο σε ειδικές θεσμικές περιστάσεις που προκύπτουν μετά από τη λαϊκή ετυμηγορία ή σε περιπτώσεις που κάποια κόμματα ετοιμάζονται για κοινή κάθοδο στις εκλογές. Εδώ δεν υπάρχει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Οι ευκαιρίες για συγκλίσεις υπάρχουν πάντοτε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας σε ένα πλαίσιο αξιακής συνέπειας και πολιτικής υπευθυνότητας. Μην ξεχνάτε ότι ως αντιπολίτευση, όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, βάλαμε πολλές φορές πλάτη για να περάσουν προοδευτικά νομοσχέδια, τα οποία δεν ψήφιζε ο κ. Καμμένος, ο ακροδεξιός συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα.

Τι πρέπει να πράξει το κόμμα σας τη νύχτα των εκλογών της απλής αναλογικής, εάν από αυτό θα εξαρτάται ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας;

Το ίδιο ερώτημα ισχύει για όλα τα κόμματα τα οποία φιλοδοξούν να κυβερνήσουν και είναι ένα ερώτημα που απαντάται μόνο μετά από τις εκλογές, ανάλογα με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Εμείς διεκδικούμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την πολιτική ανατροπή για να αποκτήσει η χώρα μας μια προοδευτική κυβέρνηση.

 

«Διεκδικούμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την πολιτική ανατροπή για να αποκτήσει η χώρα μας μια προοδευτική κυβέρνηση»

 

Θα μπορούσε να σχηματιστεί ενδεχομένως μία τρικομματική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ν. Ανδρουλάκη;

Και γιατί όχι μονοκομματική; Κάθε κόμμα θέλει να έχει την πλειοψηφία και ο αρχηγός του να γίνει πρωθυπουργός κι εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση. Από εκεί και πέρα ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να μιλήσει και να δώσει τη δική του εντολή. Τα σενάρια για μονοκομματικές, δικομματικές ή τρικομματικές κυβερνήσεις, σήμερα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αυτό που παρατηρούμε, ωστόσο, είναι ο τρόμος μπροστά στις εκλογές μιας κυβέρνησης κι ενός Πρωθυπουργού που παραπαίουν και τους κάνει να εξετάζουν οποιοδήποτε σενάριο μπορεί να τους διατηρήσει στην εξουσία.

*Η Τόνια Αντωνίου είναι βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθήνας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ