Τ. Θεοδωρικάκος στο newsique: «Στηρίζουμε την εστίαση, με αύξηση χώρων για τραπεζοκαθίσματα ή μείωση τελών ως και 50%»

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, το δύσκολο καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας, υπογραμμίζει στο newsique ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, επιβεβαιώνοντας, μάλιστα, ότι η ΚΕΔΕ στηρίζει την πρωτοβουλία που έλαβε ο ίδιος για την αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων, όπου είναι δυνατόν.

Eπίσης, αναλύει όλες τις δράσεις που θα αναληφθούν αλλά και τους πόρους που θα διατεθούν μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, το οποίο υπολογίζεται ότι θα προσφέρει 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη στην Έλλη Τριανταφύλλου:

Πρόσφατα, εξαγγείλατε την ανάληψη πρωτοβουλίας για αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων, όπου είναι δυνατόν, για τη στήριξη της εστίασης που έχει δεχθεί συντριπτικό πλήγμα από τις συνέπειες του κορονοϊού. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τους Δήμους;

Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα που έχουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης. Είμαστε δίπλα τους και το αποδεικνύουμε με πράξεις. Η πρωτοβουλία έχει την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού και για τον λόγο αυτό έγινε η τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν έχουν συγκεκριμένο στόχο. Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας αυτό το δύσκολο καλοκαίρι. Θα κάνουμε τα πάντα για να αυξηθούν οι νόμιμοι ανοικτοί χώροι για τραπεζοκαθίσματα. Η ΚΕΔΕ στηρίζει την πρωτοβουλία.

Πού ακριβώς στοχεύει η πρωτοβουλία σας;

Στόχος είναι να δοθούν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα στα καταστήματα εστίασης, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό πελατών με την προ κορονοϊού περίοδο. Αυτό, μάλιστα, θα γίνει χωρίς να επιβαρυνθούν με αύξηση σε δημοτικά τέλη. Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για επέκταση, τότε η λύση που προκρίνουμε είναι να μειωθούν τα τέλη έως και 50%

Εξήρατε τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην κοινή μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πώς μπορούν να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια στη νέα φάση σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα;

Σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, η Αυτοδιοίκηση αντέδρασε δημιουργικά και καινοτόμα σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.

  • Στηρίξαμε οικονομικά τους Δήμους και τις περιφέρειες.
  • Κάναμε πράξη την ενίσχυση των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.
  • Αναβαθμίσαμε από κοινού το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
  • Ξεκινήσαμε την κατ’ οίκον σίτιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
    Λάβαμε μέτρα για την προστασία ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι Ρομά.
  • Αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την προστασία των αδέσποτων ζώων.
  • Στηρίζουμε τους επαγγελματίες.

Το υπουργείο Εσωτερικών και η Αυτοδιοίκηση θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Δουλέψαμε πολύ σκληρά με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες και καταφέραμε να κάνουμε πράξη ένα συνεκτικό πρόγραμμα έργων, δράσεων και παρεμβάσεων. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» διαθέτει για τα επόμενα τρία χρόνια διασφαλισμένους πόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για έργα που αφήνουν αποτύπωμα σε κάθε δήμο της χώρας. Έργα που θα γίνουν με διαφάνεια από την Αυτοδιοίκηση, εξαφανίζοντας κάθε πελατειακή και μικροκομματική λογική. 502 έργα της προηγούμενης κυβέρνησης, τα οποία δεν είχαν ουσιαστικά διασφαλισμένη χρηματοδότηση, εντάχθηκαν κατευθείαν στο νέο πρόγραμμα. Έργα που προβλέπεται να δώσουν πνοή και στους μικρούς δήμους, οι οποίοι έμεναν πίσω με το προηγούμενο πρόγραμμα διότι δεν διέθεταν τεχνικές υπηρεσίες για μελέτες.