Τα «4» σενάρια πολεμικής εμπλοκής με την Τουρκία

«Ο Τούρκος είναι προβλέψιμος και δεν πρόκειται να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειές του όσο και να θέλουμε εμείς να υποβαθμίσουμε το γεγονός με τη δήθεν έκπτωση του πλοίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και δυνατών ανέμων», σχολιάζει ο υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α, Βασίλειος Πολίτης, ο οποίος παράλληλα αναλύει στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» τα σκηνικά προκλήσεων που μπορεί να στήσουν οι Τούρκοι.

ΣΕΝΑΡΙΟ 1. Τουρκικό ερευνητικό πλοίο με συνοδεία άλλων βοηθητικών και πολεμικών πλοίων του τουρκικού Ναυτικού θα επιχειρήσει εκ νέου διείσδυση στη θαλάσσια περιοχή νότια Ρόδου-Καστελλόριζου αλλά αυτήν τη φορά θα κινηθεί αποκλειστικά μέσα στο τριεθνές σημείο τομής ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου με σκοπό την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και την ενίσχυση των όποιων αντιρρήσεων έχει η Αίγυπτος για τη θαλάσσια αυτή περιοχή και ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2. Τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο μαζί με ερευνητικό πλοίο και άλλα βοηθητικά και πολεμικά πλοία θα επιχειρήσουν εργασίες γεώτρησης νότια της Κρήτης εντός της θαλάσσιας ζώνης που περικλείεται από τα στίγματα που αναφέρονται στο αυθαίρετο μνημόνιο-συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης κυβέρνηση Τρίπολης του πρωθυπουργού Σαράτζ με σκοπό τη νομιμοποίηση της παράνομης ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και του Φαγέζ Μουσταφά αλ-Σαράτζ ο οποίος ελέγχει μόνο το 5 του εδάφους της Λιβύης.

ΣΕΝΑΡΙΟ 3. Εγκατάσταση αναμεταδότη τηλεοπτικού τουρκικού καναλιού και κεραίας δικτύου τουρκικής κινητής τηλεφωνίας σε ένα από τα 14 ακατοίκητα νησιά του συμπλέγματος του Καστελλόριζου που δεν κατονομάζεται στη Συνθήκη των Παρισίων δίχως αυτό να γίνει αντιληπτό από τις στρατιωτικές και λιμενικές Αρχές του Καστελλόριζου με σκοπό τη μελλοντική διεκδίκηση έστω και μίας νησίδας από το σύμπλεγμα λόγω χρησικτησίας που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπή των ορίων της αιγιαλίτιδας ζώνης και του σχεδιασμού της ΑΟΖ προτού αυτή ανακηρυχθεί από την Ελλάδα.

ΣΕΝΑΡΙΟ 4. Δημιουργία επεισοδίου έρευνας και διάσωσης είτε σε εμπορικό πλοίο με τουρκική σημαία είτε σε πλοίο που μεταφέρει μουσουλμάνους λαθρομετανάστες στο Κεντρικό Αιγαίο κοντά σε νησίδα βραχονησίδες Καλόγηροι με σκοπό την αμφισβήτηση του δικαιώματος της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση πέραν του 25ου μεσημβρινού. Οι βραχονησίδες αυτές είναι από τις 18 διεκδικούμενες παράνομα από τους Τούρκους νησίδες του Αιγαίου και περιλαμβάνονται στη λίστα του τουρκικού ΥΠΕΞ.