Τα… καμπανάκια της Θάνου τα άκουσε κανείς;

Την απόσυρση της διάταξης για την καθαίρεση του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησε η πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Βασιλική Θάνου, τονίζοντας ότι είναι αντίθετη με το σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Μιλώντας το πρωί ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, η Β. Θάνου τόνισε πως υπάρχει πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την παύση μελών Ανεξάρτητων Αρχών, που όμως δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα στην εθνική νομοθεσία και ότι έχει ήδη συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την ενσωμάτωσή της.

Όμως, όπως, υπογράμμισε, η κυβέρνηση σπεύδει σήμερα τη διαδικασία του επείγοντος, εν μέσω Αυγούστου, να περάσει τη διάταξη για την παύση της θητείας των μελών της Αρχής για τα οποία επικαλείται ασυμβίβαστο. Ειδικά για την ίδια, επειδή είχε υπηρετήσει στο νομικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σημείωσε επίσης ότι η διάταξη «αντίκειται στο σύνταγμα διότι προσβάλει την ανεξαρτησία και τη συνέχεια της Ανεξάρτητης Αρχής» και ότι η αναδρομική ισχύς της διάταξης «δεν είναι συνταγματικά ανεκτή».

Επίσης υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή είναι «σε εξέλιξη πολύ σοβαρές υποθέσεις μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος» και προειδοποίησε πως «είτε θα καθυστερήσουν πολύ είτε θα παραγραφούν».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησε να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη ή να έρθει κάποια μεταβατική διάταξη για τα ήδη υπηρετούντα μέλη της επιτροπής.