Τα μικροσωματίδια στα καμένα μπορούν να προκαλέσουν από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι καρκίνο

Η επιστροφή των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές και η προσπάθειά τους να ζήσουν στα καμένα εδάφη δημιουργεί μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Σφλώμο, καθηγητή Χημείας και Τοξικολογίας, ο οποίος ανέφερε στην εκπομπή «Newsroom» ότι η η ρύπανση που έχει προκύψει από τις πυρκαγιές είναι πολυδιάστατη, καθώς περιλαμβάνει φυσική, χημική και ψυχοσωματική διάσταση.

«Η φυσική ρύπανση αφορά τον καπνό και τα μικροσωματίδια που έχουν διαχυθεί στην ατμόσφαιρα και έχουν καθίσει στις γειτονικές περιοχές, όπως καλλιέργειες, δέντρα, φυτά, ακόμα και σπίτια. Η χημική ρύπανση προέρχεται από τα υλικά που κάηκαν, όπως τα πλαστικά και τα οικοδομικά υλικά, τα οποία τώρα έχουν κατακαθίσει στο έδαφος και κυκλοφορούν στον αέρα», εξήγησε ο καθηγητής.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά δήλωσε ότι η ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς τα μικροσωματίδια εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες, περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως καρκίνο στους πνεύμονες και άλλες ασθένειες. «Αυτά τα σωματίδια είναι τόσο μικρά, που μπαίνουν βαθιά στους πνεύμονες, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να προκαλέσουν πολλά δεινά στην υγεία, από καρκίνο μέχρι αναπνευστικά προβλήματα», επισήμανε.

Παράλληλα ο κ. Σφλώμος αναφέρθηκε και στη σημασία της ψυχοσωματικής επιβάρυνσης, που προκύπτει από την οπτική επαφή με τις καμένες εκτάσεις και την αντιμετώπιση του στρες από τις πυρκαγιές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ψυχοσωματική ρύπανση είναι εξίσου σημαντική. Όταν βλέπεις τα πάντα γύρω σου μαύρα και έχεις βιώσει τρομερό στρες, η καταπόνηση του ψυχικού κόσμου είναι αναπόφευκτη».

Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, πρότεινε τη χρήση ειδικών μασκών από τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές για την προστασία από τα μικροσωματίδια και τις διοξίνες, καθώς και τη συστηματική απομάκρυνση και απόρριψη των προϊόντων και υλικών που έχουν επιμολυνθεί από τις πυρκαγιές. «Οι πυροσβέστες φορούν ειδικές μάσκες, και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι κάτοικοι για να προστατευτούν από τις επικίνδυνες ουσίες», υπογραμμίζει.

Ο καθηγητής Χημείας εκτός από τις επιπτώσεις των καμένων δασών στην υγεία των ανθρώπων αναφέρθηκε και σε έναν κίνδυνο που απειλεί καθημερινά τις ζωές μας και αυτός δεν είναι άλλος από τη χρήση κατεστραμμένων μαγειρικών σκευών από τεφλόν. Ένα υλικό που αν και έχει απαγορευτεί από το 2019, συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο λόγω των επιβλαβών χημικών ουσιών που περιέχει. «Προσωπικά, θα προτιμούσα να χρησιμοποιώ πιο παραδοσιακά μαγειρικά σκεύη, όπως μαντέμι ή ανοξείδωτο ατσάλι, αντί για τεφλόν», τόνισε ο κ. Σφλώμος

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024
«Κάναμε μήνυση στο νοσοκομείο μήπως σωθούν άλλοι», λέει η δικηγόρος του αστυνομικού που ξέχασαν να του πουν πως έχει καρκίνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φωτιά στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού στη Δράμα
22 Νοεμβρίου, 2024
Ουκρανία: «Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει αρχίσει»
22 Νοεμβρίου, 2024
Καιρός: Έκτακτη ειδοποίηση Κολυδά
22 Νοεμβρίου, 2024
Το 24ωρο της Ειρήνης Μουρτζούκου στα χέρια των αστυνομικών
22 Νοεμβρίου, 2024