Πώς καταλαβαίνουμε αν έχουμε Covid-19; Το μεγάλο ερώτημα από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.
Το 2020 ένας ξερόβηχας με πυρετό εκλαμβανόταν ως σύμπτωμα Covid-19, και αν έμπαιναν στο «μείγμα» πονοκέφαλοι και πόνοι στα άκρα, υπήρχε η εντύπωση πως επρόκειτο για γρίπη. Εάν επίσης έτρεχε η μύτη και πονούσε ο λαιμός, εκλαμβανόταν ως κρυολόγημα (και αυτός που το είχε κολλήσει εθεωρείτο τυχερός).
Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, αυτός ήταν σε γενικές γραμμές ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η διαφοροποίηση των συμπτωμάτων της Covid-19 από αυτά των άλλων ασθενειών στην αρχή της πανδημίας. Μετά ακολούθησε η απώλεια γεύσης και όσφρησης, που θεωρήθηκαν ως μεγάλη ένδειξη μόλυνσης με SARS-CoV-2. Αυτό θεωρείται ακόμα αξιόπιστο: Κάποιος που αντιλαμβάνεται κάτι τέτοιο θα έπρεπε όντως να ανησυχεί για το ενδεχόμενο να κόλλησε Covid-19.
Ωστόσο, τα άλλα συμπτώματα έχουν αρχίσει να διαφοροποιούνται, καθώς τα πράγματα φαίνονται πιο μεταβλητά. Γίνονται απόπειρες παρακολούθησής τους μέσω βιοενδείξεων και μοτίβων που βασίζονται σε ομάδες αίματος. Επιπρόσθετα, μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με το αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι, εάν η μόλυνση έχει προκληθεί από κάποια παραλλαγή, αν ο ασθενής είναι νέος ή μεγαλύτερης ηλικίας, αν έχει προβλήματα υγείας κ.α.
Τα νέα συμπτώματα
Μελέτη που είναι σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δημοσιεύσει δεδομένα ως προς τα πιο πρόσφατα συμπτώματα Covid-19. Στο πλαίσιο της Zoe COVID Symptom Study, αυτοί που νοσούσαν ανέφεραν τα συμπτώματά τους μέσω εφαρμογής. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα συμπτώματα φαίνονται να έχουν αλλάξει, και αυτό ίσως οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα.
Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα στους εμβολιασμένους;
Γενικότερα, τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν στην εφαρμογή από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους φαίνονται να ήταν παρόμοια. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, «αυτοί που είχαν ήδη εμβολιαστεί ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα σε μικρότερη χρονική περίοδο, υποδεικνύοντας πως ήταν λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά» σημειώνεται σχετικά.
Ως γνωστόν, οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν με κορονοϊό, ωστόσο τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνήθως ήπια συμπτώματα και ο εμβολιασμός αποτρέπει σοβαρή ή επικίνδυνη νόσηση με Covid-19.
Η κατάταξη των συμπτωμάτων Covid-19 μετά από δύο δόσεις εμβολίου έχει ως εξής:
-Πονοκέφαλος
-Μύτη που τρέχει
-Φτερνίσματα
-Πονόλαιμος
-Απώλεια όσφρησης
Πολλά από αυτά είναι συμπτώματα που σχετίζονται συνήθως με κρυολόγημα. Η πιθανότητα να υπάρξει σύγχυση μεταξύ των δύο ασθενειών είναι επικίνδυνη, και ίσως να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της παραλλαγής δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα στους ανεμβολίαστους;
Στους ανεμβολίαστους τα συμπτώματα είναι ελαφρώς διαφορετικά. Αν και κάποια παραμένουν ίδια, υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν περίπου 1,5 χρόνο.
Η παρούσα κατάταξη των συμπτωμάτων σε ανεμβολίαστους έχει ως εξής:
-Πονοκέφαλος
-Πονόλαιμος
-Μύτη που τρέχει
-Πυρετός
-Επίμονος βήχας
Η απώλεια όσφρησης ήταν ένατη στη λίστα, και η δύσπνοια βρίσκεται ακόμα παρακάτω, στην 30ή θέση. Οι διακυμάνσεις αυτές μπορεί να υποδεικνύουν πως συμπτώματα που γνωρίζαμε ως τώρα, καθώς εξελίσσονται οι παραλλαγές του ιού.
Αποφυγή της βιασύνης
Σε σχετικό podcast του ο Γερμανός ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν συζήτησε τα αποτελέσματα της μελέτης και τη δήλωση στο YouTube του Τιμ Σπέκτορ, επιδημιολόγου και επικεφαλής της μελέτης. Ο ίδιος πιστεύει πως κάτι παραλείπεται στις συζητήσεις για τα συμπτώματα στα ΜΜΕ.
Η εικόνα των συμπτωμάτων έχει αλλάξει, λέει, από την άποψη πως «οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι εμβολιάζονται όλο και περισσότερο, και τώρα στη μελέτη τους βλέπουμε μια αύξηση στα νεαρότερα άτομα που μολύνονται».
Στους νεότερους τα συμπτώματα κινούνται περισσότερο σε πλαίσιο που θυμίζει γρίπη, με πονοκέφαλο, πονόλαιμο και λίγο πυρετό. Ο επίμονος βήχας που ήταν τυπικός σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς συναντάται λιγότερο πλέον, λέει ο Ντρόστεν.
Ο ίδιος δεν το αποδίδει αυτό τόσο στην παραλλαγή Δέλτα, όσο σε τάσεις στον επιρρεπή πληθυσμό, που αποτελείται κυρίως από νεότερα άτομα, καθώς τα μεγαλύτερης ηλικίας εμβολιάζονται περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο Σπέκτορ όσο και ο Ντρόστεν συμφωνούν απόλυτα ως προς το ότι, αν κάποιος δεν νιώθει και πολύ καλά και αν δεν ξέρει εάν πρόκειται για Covid-19, η σωστή απάντηση είναι μία: Τεστ και αποστάσεις από τους άλλους, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα.
Πηγή: Deutsche Welle