Τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζουν την στρατηγική του κόμματος για τις εκλογές

Την στρατηγική του κόμματος τόσο για τις εθνικές κάλπες όσο και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αποφασίζουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες ημέρες.

Αύριο υπό τον Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος η οποία επί της ουσίας θα προετοιμάσει την συνεδρίαση της ΚΕ την Παρασκευή και το Σάββατο και θα εγκρίνει τις αναθέσεις των τομέων του κόμματος στα μέλη του οργάνου.

Η πολιτική γραμματεία επικεντρώνεται βεβαίως και σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας κι έχει τη σημασία του η εισήγηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα ελληνοτουρκικά, το σκάνδαλο των υποκλοπών και την προσπάθεια συσκότισής του, καθώς και για τα ζητήματα της ακρίβειας και της εκτίναξης των τιμών στα βασικά είδη διατροφής, τα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια.

Σημειωτέον πως στην Κουμουνδούρου αναμένουν να δουν τις οριστικές αποφάσεις αναφορικά με το πώς θα συζητηθούν τα πορίσματα των κομμάτων για την εξεταστική επιτροπή που διερεύνησε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων καθώς υπάρχει έντονη φημολογία πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ εισηγείται το “απόρρητο” για τα πορίσματα των κομμάτων ενώ υπάρχει ασάφεια σε σχέση με τον τρόπο μετάδοσης της συνεδρίασης της Ολομέλειας που θα συζητήσει επί των πορισμάτων αυτών. Η Θεοδώρα Τζάκρη πάντως μιλώντας πάντως σήμερα στο “Κόκκινο” είπε ότι θα συνιστούσε πραξικοπηματική πράξη το να απαγορευθεί η τηλεοπτική κάλυψη της συνεδρίασης και να γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Όπως και να’ χει στις  συνεδριάσεις τόσο της Πολιτικής Γραμματείας όσο και της Κεντρικής Επιτροπής θα συζητηθεί διεξοδικά η γραμμή που θα χαράξει το κόμμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν περίπου έναν χρόνο αργότερα. Ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης κάνει λόγο για “μεγάλα πλατιά σχήματα που θα εκφράζουν τον κόσμο” τονίζοντας ότι οι συμπλεύσεις, ζυμώσεις και συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές αποτελούν πολιτικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μία μεγαλύτερη έκφραση σε τοπικό επίπεδο.  Και δηλώνει ” απόλυτα αισιόδοξος ότι  οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα έχουν προοδευτικό πρόσημο”.

Αναθέσεις  στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να γίνουν στη συνεδρίαση του οργάνου την ερχόμενη Παρασκευή και το  Σάββατο. Η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει σε μία χρονική συγκυρία που η Κουμουνδούρου αναδιοργανώνεται σε όλα τα επίπεδα δεδομένης της εκλογικής αναμέτρησης-κατά πάσα πιθανότητα- την ερχόμενη άνοιξη με την ακρίβεια να ταλαιπωρεί τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα απειλώντας σε μεγάλο βαθμό και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η χώρα όμως διέρχεται κρίσεις σε πολλά επίπεδα, όπως τα ελληνοτουρκικά, τα ζητήματα δημοκρατίας, τα ενεργειακά και θεωρείται βέβαιο ότι και αυτά τα μείζονα ζητήματα θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Σημειωτέον πως αύριο (Τρίτη) θα συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο την προετοιμασία της ατζέντας της Κεντρικής Επιτροπής.

Επίσης, εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει και η ομάδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή καθώς την Πέμπτη θα επαναληφθεί μία ακόμη συνεδρίαση για να γίνει συζήτηση επί των πορισμάτων των κομμάτων. Κι αυτό ενώ έχουν δημιουργηθεί σκιές και για τον διαφαινόμενο σχεδιασμό της πλειοψηφίας της ΝΔ να εισηγηθεί μυστική συζήτηση στην Ολομέλεια για τις υποκλοπές και να επιβάλει το “απόρρητο” ακόμη και στα πορίσματα των κομμάτων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν έντονα μπροστά στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας μεθόδευσης καταγγέλλοντας προσπάθεια συσκότισης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη μιλήσει για ακραία και πρωτοφανή μεθόδευση φίμωσης των Ελλήνων βουλευτών, που δεν έχει τολμήσει κανείς στη μεταπολίτευση σχολιάζοντας πως ακόμη και για σοβαρά εθνικά θέματα, όπως στην κρίση των Ιμίων, δεν είχε πραγματοποιηθεί μυστική συνεδρίαση της Βουλής. “Απόρρητη δημοκρατία δεν υπάρχει, υπάρχουν θεσμοί και Σύνταγμα, όσο κι αν τα κουρελιάζει το καθεστώς” του κ. Μητσοτάκη αναφέρει η Κουμουνδούρου.

Περί τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να οριστεί και η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την υπόθεση παρακολούθησης του πρώην υπουργού, τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Σπίρτζη από το κακόβουλο λογισμικό Predator.