Τα τελικά ποσά για συντάξεις και αναδρομικά (πίνακες)

Εκπλήξεις για τους συνταξιούχους κρύβει ο νέος επανυπολογισμός των συντάξεων, καθώς άλλοι θα πάρουν μεγαλύτερες αυξήσεις και αναδρομικά σε σχέση με ό,τι περίμεναν και άλλοι λιγότερα από όσα είχαν υπολογίσει.

Κερδισμένοι βγαίνουν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 και μέχρι 44 έτη ασφάλισης, αλλά το πόσο κερδίζουν έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι κύριες συντάξεις τους θα υπολογιστούν με τα νέα και βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση) και θα προκύψουν αυξήσεις σε σχέση με τον επανυπολογισμό του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Τα κέρδη θα φανούν με τον νέο επανυπολογισμό πιθανότατα τον Οκτώβριο του 2020, που θα πληρωθούν οι αυξήσεις μαζί με αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019. Για άλλους θα είναι μόνο λογιστικά και για άλλους πραγματικά. Λογιστικά κέρδη θα έχουν όσοι πάρουν μεν αύξηση αλλά δεν θα ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά, παρά μόνο θα τη μειώσουν, γεγονός που θα φέρει πιο γρήγορα τις κανονικές αυξήσεις συντάξεων, που ξεκλειδώνουν από το 2024 για όλους (είτε έχουν πάνω είτε κάτω από 30 έτη ασφάλισης). Πραγματικά κέρδη στην τσέπη θα δουν όσοι πάρουν αύξηση μεγαλύτερη από την προσωπική διαφορά ή όσοι πάρουν καθαρή αύξηση χωρίς να έχουν προσωπική διαφορά.

Περισσότερες πληροφορίες στον «Ελεύθερο Τύπο» που κυκλοφορεί σήμερα