Τα θαλασσοδάνεια εξαιρούνται

Η παράσταση ξεκινά…

Πράξη 1η: Στις 18 Νοεμβρίου του 2019 δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης ο Ν. 4637/2019, σύμφωνα με τον οποίο το κακούργημα της απιστίας κατά τραπεζών διώκεται μόνο κατ’ έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα. Με τον ίδιο νόμο δίνεται προθεσμία 4 μηνών από την δημοσίευση του, ούτως ώστε αν έχει ξεκινήσει κάποια ποινική διαδικασία για απιστία εις βάρος τραπεζών, να γίνει δήλωση συνέχισης της ποινικής διαδικασίας, για να μπορεί να προχωρήσει έγκυρα. Η προθεσμία για τη δήλωση συνέχισης έληγε την 18η Μαρτίου 2020.

Σημείωση: Απιστία κατά τραπεζών συνιστούν στη πλειοψηφία τους περιπτώσεις χορήγησης τραπεζικών δανείων σε δανειολήπτες, που δεν είχαν τις προϋποθέσεις για να τα λάβουν και στις οποίες κατηγορούμενοι ήταν στελέχη των τραπεζών και οι ίδιοι οι δανειολήπτες, κοινώς τα θαλασσοδάνεια.

Πράξη 2η: Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, που εκδίδεται την 12η Μαρτίου 2020 αναστέλλονται -από τις 13 Μαρτίου έως και σήμερα- οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών των δικαστηρίων και των εισαγγελιών καθώς και η παραγραφή των συναφών αξιώσεων. Με απλά λόγια, σταματάνε να τρέχουν όλες οι προθεσμίες, κάτι που είναι λογικό, αφού είμαστε εν μέσω μίας πανδημίας και τα δικαστήρια είναι κλειστά.

Πράξη 3η: Με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκδίδεται στις 13 Απριλίου 2020, η αναστολή των προθεσμιών που προβλέπεται στις κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης, που εκδόθηκαν κατόπιν εξουσιοδότησης του άρθρου 11 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), δεν καταλαμβάνει την προθεσμία δηλώσεων επιθυμίας προόδου εκκρεμών ποινικών διαδικασιών, που είχαν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως, με αντικείμενο πράξεις που διώκονταν αυτεπαγγέλτως, για τη δίωξη των οποίων απαιτείται έγκληση.

Τι σημαίνει αυτό; Από όλες τις προθεσμίες, αυτή για τη δήλωση συνέχισης για τις διώξεις για τα θαλασσοδάνεια και άλλες περιπτώσεις κακουργηματικής απιστίας εξαιρείται και μάλιστα κατόπιν εορτής.
Ενώ δηλαδή ή προθεσμία αυτή, όπως και όλες, σταματάει να τρέχει την 13η Μαρτίου λόγω πανδημίας και συνολικής αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων και ενώ έμεναν 5 ημέρες για την εκπνοή της,
τώρα και εκ των υστέρων, χωρίς να μπορεί να γίνει κάτι αλλά και χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, η προθεσμία αναδρομικά σταματάει να τρέχει και λήγει.
Η παράσταση δηλαδή έλαβε τέλος, μιας και η πανδημία προφανώς ενδείκνυται για τακτοποίηση εκκρεμοτήτων.

Μικρή λεπτομέρεια: Θεατές του έργου αυτού είναι όλοι οι μικρομεσαίοι δανειολήπτες, που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τα δάνεια τους, γιατί τα εισοδήματα τους μειώθηκαν κατά 50% περίπου την εποχή των μνημονίων και των οποίων τα σπίτια θα βγουν στο σφυρί, αφού οι δικές τους περιπτώσεις δεν εξαιρούνται…