Τα βήματα για να επιλέξετε το κατάλληλο χρώμα για τον χώρο σας

Να θυμάστε ότι οι τοίχοι δεν είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι αλλά αναπόσπαστο μέρος της συνολικής διακόσμησης του σπιτιού σας.

Η επιλογή του χρώματος για κάθε χώρο του σπιτιού είναι μία διαδικασία που απαιτεί στρατηγική. Το πιο συχνό λάθος που γίνεται όταν πρόκειται να βάψετε τους τοίχους στον χώρο σας είναι να σκέφτεστε μεμονωμένα το χρώμα του τοίχου. Και όχι τη συνολική εικόνα που θέλετε να έχει ο χώρος σας.

Στην πραγματικότητα το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να διαλέξετε τα υπόλοιπα αντικείμενα που θα βρίσκονται στον χώρο σας. Όπως για παράδειγμα τα υφάσματα, τα έπιπλα, τα φωτιστικά και τα χαλιά.

Στη συνέχεια θα πρέπει να εντοπίσετε εκείνο το χρώμα που θα τα βοηθήσει να αναδειχθούν. Με άλλα λόγια,
σκεφτείτε το χρώμα του τοίχου σαν έναν καμβά που θα πλαισιώσει και θα αναδείξει τον χώρο σας.

Το ίδιο χρώμα, διαφορετικοί τόνοι

Δημιουργήστε τη χρωματική σας παλέτα επιλέγοντας την ίδια απόχρωση σε διαφορετικούς πιο ανοιχτούς και πιο σκούρους τόνους. Πράγμα που δεν αφορά μόνο τους τοίχους αλλά και τα υφάσματα. Αυτή η μέθοδος εκτός από την ομοιομορφία που δημιουργεί, δίνει βάθος και ενδιαφέρον στον χώρο σας.

Για μεγάλο και φωτεινό σπίτι

Αν θέλετε το σπίτι σας να φαίνεται μεγάλο και φωτεινό επιλέξτε αποχρώσεις σε φυσικούς τόνους. Το μπεζ με την ώχρα ή το γκρι με το λευκό θα κάνουν θαύματα.

Στην περίπτωση που θέλετε να έχετε ένταση στο χώρο σας, επιλέξτε να βάψετε έναν τοίχο σε έντονο χρώμα.

Πρώτα έλεγχος, μετά εφαρμογή

Αφού έχετε επιλέξει την απόχρωση και πριν βάψετε τον τοίχο, μην παραλείψετε να κάνετε πρώτα δείγματα από τα χρώματα. Στο χρωματολόγιο οι αποχρώσεις φαίνονται πάντα διαφορετικές από ό,τι συνήθως «γράφουν» στους τοίχους. Το χρώμα διαφοροποιείται ανάλογα με την ώρα της ημέρας αλλά και τον
προσανατολισμό που έχει ένα δωμάτιο.

Πείτε «ναι» στο mix & match

Αν σας αρέσουν τα χρώματα αλλά ακόμα δεν είστε έτοιμοι για να κάνετε μία τέτοια αλλαγή, προτιμήστε μια βάση σε ουδέτερη απόχρωση. Και δώστε την ένταση που θέλετε, προσθέτοντας έργα τέχνης στους τοίχους, επιτραπέζια φωτιστικά και έντονα  υφάσματα.