Ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ: Η ατζέντα και οι «συμφωνίες»

Σημαντική για τα συμφέροντα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή κρίνεται η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός στο Ισραήλ την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς έρχεται σε συνέχεια της σύναψης Συμφωνίας με την Ιταλία για την ΑΟΖ, κι ενώ αναμένεται συνάντηση του κ. Μητσοτάκη και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συνοδεύεται από πολυμελές κλιμάκιο υπουργών, αναμένεται να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών για την τουριστική, γεωργική συνεργασία, καθώς και την κυβερνοασφάλεια και την υψηλή τεχνολογία. Μία συμφωνία, οι βάσεις της οποίας είχαν τεθεί κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη χώρα, στα τέλη του Ιανουαρίου.

Η Αθήνα ποντάρει ιδιαίτερα στον προερχόμενο από το Ισραήλ τουρισμό, καθώς είναι μία από τις χώρες που τα πήγαν πολύ καλά στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και ευελπιστεί πως μπορούν να υπάρξουν κοινά τουριστικά πακέτα, προκειμένου να ωφεληθούν και οι δύο χώρες.

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, η κινητικότητα που καταγράφεται στην περιοχή αλλά και η εντατικοποίηση των ενεργειών της Αθήνας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και οι συζητήσεις που θα έχει με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου θα προηγηθεί της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στην Ιερουσαλήμ, στις 25 Ιουνίου.

Κατά την παραμονή του στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, με τη συμμετοχή έξι Ελλήνων υπουργών.

Σε χθεσινή του συνομιλία με Έλληνες δημοσιογράφους στην Αθήνα, Ισραηλινός αξιωματούχος έστειλε το μήνυμα πως η αξία της διμερούς σχέσης Ελλάδας και Ισραήλ είναι αυτοτελής και ότι δεν σχετίζεται με τρίτο κράτος.

Τόνισε ακόμα ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη συνιστά μία ακόμα ένδειξη της σημασίας των σχέσεων και αποτυπώνει τη βούληση των δύο χωρών να προχωρήσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους.

«Οικοδομούμε τη συνεργασία μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη βούληση του Ισραήλ,να οικοδομήσει τις σχέσεις των δύο χωρών σε σταθερά θεμέλια».

Η Αθήνα ευελπιστεί ότι θα υπάρξει κοινή δήλωση των δύο χωρών που θα συνοψίζει τα αποτελέσματα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, δίνοντας έμφαση στο είδος (formallity) της σχέσης, την εγγύτητα, τις ετήσιες συνόδους κορυφής των πρωθυπουργών, των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας.

-Ad-