Ταμείο Ανάκαμψης: Προκαταβολή 13% στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει κάνει την κατανομή των χρημάτων που θα λάβουν οι χώρες – μέλη της ΕΕ, με την έγκριση των εθνικών τους σχεδίων, ενώ αποφασίστηκε πως θα τους δοθεί προκαταβολή ύψους 13% επί του συγκεκριμένου ποσού. Στόχος είναι να διασφαλιστεί πως τα χρήματα θα αρχίσουν να διατίθενται γρηγορότερα με αποτέλεσμα να στηρίξουν την αρχική ανάκαμψη της οικονομίας.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε με ανακοίνωσή της τη συγκεκριμένη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Κομισιόν τονίζει πως το Ταμείο είναι το βασικό μέσο του σχεδίου της ΕΕ για να βγει ισχυρότερη από την κρίση, από τη στιγμή που προβλέπει τη διάθεση 672,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων, για να στηριχθεί η μεταρρύθμιση και οι επενδύσεις στα κράτη – μέλη.

Η πολιτική συμφωνία, θα πρέπει να λάβει την τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και προβλέπει πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει έξι άξονες:

  1. Την πράσινη μετάβαση
  2. Τον ψηφιακό μετασχηματισμό
  3. Την έξυπνη, βιώσιμη, δίκαιη ανάπτυξη και απασχόληση
  4. Κοινωνική και περιφερειακή συνοχή
  5. Πολιτικές για την επόμενη γενιά, τα παιδιά και του νέους,
  6. Εκπαίδευση των νέων δεξιοτήτων

Η συμφωνία προβλέπει πως το 37% των δαπανών τουλάχιστον, του κάθε εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, θα πρέπει να στηρίζει στόχους για το κλίμα, ενώ τουλάχιστον το 20% θα πρέπει να στηρίζει την ψηφιακή μετάβαση. Τα σχέδια ανάκαμψης θα πρέπει να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσκολιών που καταγράφονται στις συστάσεις για κάθε κράτος, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, το οποίο είναι το πλαίσιο συντονισμού οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών της ΕΕ.

Η συμφωνία προβλέπει έναν ισχυρό ρόλο στη διακυβέρνηση του Ταμείου Ανάκαμψης για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να καλεί την Κομισιόν σε «τακτικό διάλογο για την ανάκαμψη και τη σταθερότητα». Το κείμενο του κανονισμού θα πρέπει να οριστικοποιηθεί σε τεχνικό επίπεδο, και στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο να το εγκρίνουν επίσημα, για να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό. Από τη στιγμή που ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να υποβάλλουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σουηδία: Δεν θα μας εκφοβίσουν οι προκλήσεις της Μόσχας
22 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024