AP PHOTO

Ταρανέ Αλιντουστί: Αποχωρεί από την υποκριτική – Σε ανοιχτή σύγκρουση με τον νόμο για τη μαντίλα

Η Ιρανή ηθοποιός δηλώνει ότι δεν θα ξαναπαίξει σε ταινία όσο ισχύει η υποχρεωτική χρήση μαντίλας στη χώρα.

Η γνωστή Ιρανή ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί ανακοίνωσε την απόφασή της να σταματήσει την ενασχόλησή της με την υποκριτική, ως πράξη διαμαρτυρίας απέναντι στη νομοθεσία που επιβάλλει τη χρήση της ισλαμικής μαντίλας στο Ιράν.

«Δεν θα παίξω σε άλλες ταινίες με μαντίλα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνομιλία της με τη σκηνοθέτιδα Πεγκά Αχανγκαρανί, στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στη ζωή και την πορεία της.

Η Αλιντουστί, με παρουσία στον κινηματογράφο για περισσότερα από είκοσι χρόνια και σημαντικές εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες, σημείωσε ότι σκοπεύει να στραφεί σε άλλες δραστηριότητες όσο παραμένει σε ισχύ η υποχρεωτική μαντίλα.

Ευρεία στήριξη

Αναφερόμενη στις μαζικές κινητοποιήσεις του Σεπτεμβρίου του 2022, στις οποίες πρωταγωνίστησαν οι γυναίκες, τις περιέγραψε ως «κοινωνική έκρηξη» μέσα από την οποία η ιρανική κοινωνία ζήτησε τον τερματισμό της υποχρεωτικής κάλυψης.

Όπως δήλωσε, από εκείνη τη στιγμή και μετά, η συμμετοχή της σε κινηματογραφικές παραγωγές φορώντας μαντίλα αποτελούσε μια «φάρσα» που δεν ήταν διατεθειμένη να συνεχίσει. Με τη στάση της, επιδιώκει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον αγώνα κατά του σχετικού νόμου.

Η ανακοίνωσή της προκάλεσε κύμα υποστήριξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πλήθος χρηστών να εκφράζουν τον θαυμασμό τους για την επιλογή της.

Στο ενεργητικό της περιλαμβάνονται ταινίες όπως «Ο Εμποράκος» (The Salesman) και «Τι απέγινε η Έλι» (About Elly), σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Ασγκάρ Φαρχαντί.

Σύλληψη και πιέσεις

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Αλιντουστί συνελήφθη κατά τη διάρκεια πανεθνικών διαδηλώσεων, μπροστά στη μικρή της κόρη. Είχε προηγηθεί δημόσια στήριξή της στο γυναικείο κίνημα, καθώς και ανάρτηση φωτογραφίας χωρίς μαντίλα στο Instagram.

Οι ιρανικές αρχές της απέδωσαν την κατηγορία ότι «στηρίζει κύκλους που είναι κατά της επανάστασης», ενώ μετά τη σύλληψή της της απαγορεύθηκε να εργαστεί στον κινηματογράφο. Παρά τις προτάσεις που δέχθηκε από το εξωτερικό, επέλεξε να παραμείνει στη χώρα της, δηλώνοντας επανειλημμένα: «Παρά τα όποια προβλήματα, αυτό συνεχίζει να είναι το σπίτι μου».

Το γυναικείο κίνημα και οι εκτεταμένες διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά τη σύλληψή της για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων. Ο θάνατός της υπό αστυνομική κράτηση οδήγησε σε αιματηρές συγκρούσεις και μαζικές κινητοποιήσεις, ενώ από τότε πολλές γυναίκες στο Ιράν αψηφούν ανοιχτά τον νόμο για την ισλαμική μαντίλα.