Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024. Στην συγκέντρωση συμμετέχουν εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, στον σιδηρόδρομο, ναυτεργάτες, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τέμπη: 20.000 άτομα ένωσαν την φωνή τους στην Αθήνα και πάνω από 10.000 στη Θεσσαλονίκη – Τι διεκδικούν τα Σωματεία

Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και τις Προπύλαια, με κεντρικό σύνθημα: “Οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη τους – απαιτούμε αύξηση των μισθών για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια”. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

Μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, μαζεύτηκαν χιλιάδες νέοι για να διαμαρτυρηθούν για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και έγραψαν με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των 57 θυμάτων στην άσφαλτο.

Τα σωματεία μεταξύ άλλων διεκδικούν:

*Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς στο Δημόσιο

*Επαναφορά δώρων

*Συλλογικές συμβάσεις

*Αύξηση αφορολόγητου στα 12.000€

*Αύξηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

*Μονιμοποιήσεις στους δημόσιους φορείς

«Οι μνημονιακές πολιτικές από το παρελθόν είναι αυτές που μας καταπιέζουν και σήμερα και ζητάμε από την πολιτεία να στηρίξει τους ανθρώπους που είναι πυλώνες του κοινωνικού κράτους, τον δημόσιο τομέα που προσφέρει τον καλύτερό του εαυτό στην κοινωνία», τόνισε ο Χ. Κόκκινος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Το παρόν στο συλλαλητήριο της Αθήνας έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

«Νομίζω έχει φτάσει πλέον ο καιρός να τους δώσουμε τον 13ο και 14ο μισθό, όπως ούτως ή άλλως υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα για να υπάρχει κάποια δικαιοσύνη και κάποια ανταμοιβή του κόπου και της ειδίκευσης που θέλουν στο δημόσιο. Πρέπει να έχουμε ένα δημόσιο που να δουλεύει για τον Έλληνα πολίτη, που να αποδίδει στον Έλληνα πολίτη. Όχι ένα υποστελεχωμένο δημόσιο, το οποίο να έχει ύπουλες δικλείδες για να μπορεί να ιδιωτικοποιείται», είπε.

Στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα έδωσε το παρόν ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Αγωνιζόμαστε για αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για εργασιακά δικαιώματα. Πλήρη δικαιώματα, εργασία, πλήρη, σταθερή και αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. 10.38.56 Αγωνιζόμαστε για να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τους Έλληνες αγρότες», ανέφερε.

Στο άγαλμα Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη.

Απεργιακές κινητοποιήσεις κια πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ σε αριθμούς, περισσότερα από 20.000 άτομα ένωσαν την φωνή τους στην Αθήνα και πάνω από 10.000 στη Θεσσαλονίκη.