Τέμπη: Ποιοι είχαν πρόσβαση στα ηχητικά αρχεία με τους επίμαχους διαλόγους τη νύχτα της τραγωδίας

Πόσα άτομα έχουν πρόσβαση στα ηχητικά αρχεία του ΟΣΕ που περιλαμβάνουν τους διαλόγους από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη;

Πέντε άνθρωποι, τα περισσότερα διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ, απέκτησαν ήδη από τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου 2023 πρόσβαση στα ηχητικά αρχεία του Οργανισμού από τη νύχτα της σιδηροδρομικής τραγωδίας, σύμφωνα με στελέχη του σιδηροδρόμου που μίλησαν στην «Καθημερινή» υπό την πίεση των εξελίξεων το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, λένε ότι στο εσωτερικό του οργανισμού, από την πρώτη στιγμή είναι γνωστά τα στοιχεία του υπαλλήλου και η ακριβής ώρα που εξήγαγε από τον σέρβερ του ΟΣΕ και μεταφόρτωσε σε σκληρό δίσκο το επίμαχο ηχητικό υλικό. Πάντως, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης διευκρίνισαν πως από την άτυπη έρευνα στο εσωτερικό του οργανισμού, δεν αποσαφηνίσθηκε ποιος από τους πέντε κατόχους του αρχείου συνδέεται με τη διαρροή του στον Τύπο.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εκδοχή, περί τις 04:00 τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου, μόλις λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, ένας υπάλληλος του ΟΣΕ στα κεντρικά του Οργανισμού στην οδό Καρόλου μπήκε με εντολή του προϊσταμένου του στο δωμάτιο με τους σέρβερς και κατέβασε τα ηχητικά αρχεία σε σκληρό δίσκο.

Στη συνέχεια, τα έδωσε στον άμεσο προϊστάμενό του, ο οποίος με τη σειρά του –αφού τα μετέτρεψε σε συμπιεσμένο αρχείο (zip file)– περί τις 08:00 το πρωί της 1ης Μαρτίου τα προώθησε με e–mail σε τρία ανώτατα στελέχη του ΟΣΕ.

Ορισμένοι από τους αποδέκτες του συγκεκριμένου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υποστηρίζουν ότι άκουσαν για πρώτη φορά τα ηχητικά αρχεία σε δελτία ειδήσεων του ραδιοφώνου, ενώ επέστρεφαν με υπηρεσιακό όχημα του ΟΣΕ στην Αθήνα, από το σημείο του δυστυχήματος.

Φέρεται να ακολούθησε άτυπη εσωτερική έρευνα, η οποία πάντως δεν αποκάλυψε ποιος από τους παραλήπτες του αρχείου το προώθησε και σε ποιον. Τελικά, το σύνολο των ηχητικών αρχείων δόθηκε στην ΕΛΑΣ την 3η Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε και το αρχηγείο του Σώματος.

Τις διαρροές των ηχητικών αρχείων στον Τύπο είχε καταγγείλει το σωματείο εργαζομένων του ΟΣΕ στον αρμόδιο εισαγγελέα, με ορισμένες πηγές ενημέρωσης να σημειώνουν πως δεν υπήρξε έκτοτε κάποια εξέλιξη στην υπόθεση.