Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το τι προκάλεσε τη φωτιά κατά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, ένα χρόνο μετά την πολύνεκρη τραγωδία. Μάλιστα, πραγματογνώμονας που έχουν ορίσει οι οικογένειες θυμάτων στα Τέμπη, ο κ. Βασίλης Κοκοτσάκης, μίλησε στην εκπομπή του MEGA «Χαμογέλα και Πάλι!» για τα λάθη, τις παραλείψεις και τα ερωτήματα για το τι προκάλεσε την σύγκρουση των δύο τρένων και την έκρηξη, ο συνδυασμός των οποίων έκοψε το νήμα της ζωής 57 ανθρώπων.
«Στα κοκαλάκια και στα αντικείμενα των παιδιών βρέθηκαν διαλύτες. Το να ισχυριστούμε ότι είναι προϊόν καύσης απ΄ την σύγκρουση είναι βολικό και εύκολο αλλά δεν είναι αληθές και πρέπει να αποδειχθεί. Όταν λέμε να λάμψει η αλήθεια, το εννοούμε. Πρέπει να ερευνήσουμε για να αποδείξουμε. Οφείλουμε να λέμε την αλήθεια σε όλους», είπε αρχικά ο πραγματογνώμονας, Βασίλης Κοκοτσάκης.
Αναφορικά με το τι προκάλεσε την έκρηξη, είπε: «Από την πρώτη είχαμε ενστάσεις αναφορικά με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν και είδαμε στα βίντεο και από τότε αρχίσαμε να βάζουμε αιτήματα. Τα δείγματα πάρθηκαν μετά από δική μας απαίτηση. Συνεχίζουμε την έρευνα. Τελευταία εμφανίστηκαν στοιχεία που δεν τα ξέραμε εδώ και έναν χρόνο. Στα πρώτα 12 εκατοστά του δευτερολέπτου έχουμε τον ηλεκτρικό σπινθήρα τον πρώτο, καθώς προέρχεται από την πτώση των ηλεκτροφόρων καλωδίων. Στα 330 χιλιοστά του δευτερολέπτου, έχουμε τον δεύτερο σπινθήρα που είναι πάλι από τον πυλώνα, που συνεχίζει να σύρεται. Στα 400 χιλιοστά του δευτερολέπτου, έχουμε 2ο σπινθήρα και δημιουργία νέφους, ανάβουν τα ελαία. Είναι φυσιολογικό να ανάβουν τα έλαια. Ταυτόχρονα το νέφος που είναι πάνω από την φωτιά των ελαίων, δεν φαίνεται αν δεν το αναλύσεις. Ακριβώς μετά και ταυτόχρονα αυτό το νέφος αρχίζει η μεγάλη έκρηξη».
Και συνέχισε: «Είναι πριν την συμπλήρωση του πρώτου δευτερολέπτου. Αυτό έχει τη μορφή του αεριώδους νέφους πυρόσφαιρας. Εκτονώνεται αντίθετα με την Εθνική Οδό όπως βλέπουμε στο βίντεο και στις φωτογραφίες. Δηλαδή αν πάρουμε ένα ημερήσιο πλάνο από την ίδια κάμερα, κάτι που το ζητάμε μετ΄ επιτάσεως θα προσδιορίσουμε και το ακριβές σημείο που ξεκίνησε. Η φωτιά δεν είναι συμπαγής αλλά είναι φωτιά νέφους. Η χημεία, η επιστήμη, η παγκόσμια βιβλιογραφία, η εμπειρία μας δείχνει πως όταν δεν έχουμε συμπαγείς φωτιές έχουμε φωτιές νέφους. Τα υλικά που κάνουν την φωτιά νέφους τα παράγουν μόνο τα υλικά που μπορούν να παράγουν φωτιά νέφους. Και είναι τα πτητικά αέρια – είναι αυτά που δημιουργούνται από τα καύσιμα πολύ υψηλού κλάσματος. Βρέθηκαν ενδείξεις τέτοιες σε όλα τα δείγματα».
«Τα υλικά που βρέθηκαν στα δείγματα πάρθηκαν με μη ορθολογικό τρόπο. Έδειξαν την ύπαρξη πολλών χημικών ουσιών που φυσιολογικά θα μπορούσαν να είναι. Ήταν όμως πολλοί διαλύτες εκεί, πχ ξυλόλιο, βουτάνιο, προπάνιο, εξάνιο, οκτάνιο. Πάρα πολλά δικαιολογούνται ωστόσο αυτά που δεν δικαιολογούνται και συνάδουν με την δημιουργία φωτιάς νέφους, είναι το ξυλόλιο, τα ισομερή του ξυλολίου. Το έλαιο σιλικόνης – ένα υλικό που δεν έχει καμία ουσιαστική συμπεριφορά για φωτιά νέφους – παραμένει ακόμη και σήμερα φυσιολογικά άκαυστο στον χώρο», συνέχισε ο κ. Κοκοτσάκης.
Σχετικά με το αν τα αποτελέσματα που βρήκαν δικαιολογούν την έκρηξη, ο πραγματογνώμονας υπογράμμισε: «Ξεκαθαρίζω ότι εγώ και η ομάδα μου δεν δεχόμαστε την εκδοχή του ελαίου σιλικόνης. Από εκεί και πέρα ψάχνουμε να βρούμε τι δημιούργησε το αέριο νέφους».
Στο ερώτημα: «αν δεν υπήρχαν τα εν λόγω υλικά και η έκρηξη, θα ζούσαν άνθρωποι μετά την σύγκρουση;» απάντησε: «Πολύ πιθανόν, γιατί 28 άνθρωποι βρέθηκαν με σοβαρά εγκαύματα ή και απανθρακωμένοι. Έπρεπε να έχουν νεκροτομηθεί και να έχουν σταλεί δείγματα για τοξικολογικές εξετάσεις. Αν έχει συμβεί, δεν το ξέρουμε, θα μπορούσαν να μας πουν αν ήταν ζωντανοί ή όχι. Δεν μπορώ να πω αν ήταν ή όχι αλλά ενδεχομένως να ήταν. Σε ένα τέτοιο περιστατικό, δεν μπορεί να βιώσει ανθρώπινη ζωή με τέτοια ορμή και τέτοιες θερμοκρασίες. Αν ήταν ζωντανοί την ώρα που δημιουργήθηκε το νέφος φωτιάς σίγουρα πέθαναν. Δεν ήταν μόνο οι πυροσβέστες που είχαν χημικά εγκαύματα. Και αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι εισέπνευσαν τοξικό νέφος. Τα ρους των πυροσβεστών έπρεπε να αναλυθούν. Οι ίδιοι οι πυροσβέστες θα πρέπει να προσέξουν από δω και στο εξής την υγεία τους. το χημικό έγκαυμα από το ξυλόλιο, θέλουν άλλη μεταχείριση», δήλωσε.