Τέμπη: Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μήνυση γονέα θύματος – Εισαγγελική έρευνα εντός 21 ημερών για τα μη πολιτικά πρόσωπα

Η εισαγγελέας των εφετών στη Λάρισα μετέφερε στο εισαγγελικό γραφείο του Αρείου Πάγου την καταγγελία των γονέων ενός θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, προκειμένου να αποσταλεί στη Βουλή για να εξεταστούν πιθανές ποινικές ευθύνες της Επιτροπής Διαχείρισης που συστάθηκε τον Μάρτιο του 2023 από τους τέσσερις υπουργούς.

Ειδικότερα, ο Παύλος Ασλανίδης προσέφυγε κατά της απορριπτικής διάταξης της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας για τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο ίδιος κατά της Συντονιστικής Ομάδας, στην οποία συμμετείχαν και πολιτικά πρόσωπα. «Σημαίνει για εμάς το αυτονόητο, είναι μια δικαίωση μεγάλη σε όλο αυτόν τον αγώνα που κάνουμε, να τιμήσουμε τα παιδιά μας» δήλωσε σχετικά.

Η εισαγγελέας ζήτησε να διαβιβαστεί η έγκληση κατά των Τριαντόπουλου, Πλεύρη, Ράπτη και Παπαδόπουλου, αμελητί στην Βουλή ως μόνη αρμόδια για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες.

«Κατά το σκέλος της διάταξης που αφορά στα πολιτικά πρόσωπα αυτή θα πρέπει να ακυρωθεί καθώς η έγκληση πρέπει να υποβληθεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για δικές του ενέργειες» αναφέρει ο Εισαγγελέας.

«Ας περιμένουμε τα πορίσματα της δικαιοσύνης…Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Στο μεταξύ, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για τα μη πολιτικά πρόσωπα που συνδέονται με την διαχείριση της τραγωδίας για παράβαση καθήκοντος ή υπόθαλψη εγκληματία.

Μάλιστα, τίθεται χρονικό ορίζοντας 21 ημερών προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι έδωσαν εντολή για την απομάκρυνση των χωμάτων και ποιοι συγκεκριμένα ήταν τις πρώτες ημέρες στον τόπο του δυστυχήματος μέχρι και τη στιγμή που έγινε η επίστρωση του χώρου με πίσσα και χαλίκια.

«Δεν έχει διευκρινιστεί ποια συγκεκριμένα πρόσωπα αποφάσισαν την απομάκρυνση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων από τον χώρο του δυστυχήματος, καθώς και τον λόγο μιας τέτοιας ενέργειας, αφού οι όγκοι χώματος και άλλων φερτών υλικών που απομακρύνθηκαν δεν είχαν ακόμα εξεταστεί από τους πραγματογνώμονες και τους ειδικούς ενώ υπήρχαν και αγνοούμενοι της επιβατικής αμαξοστοιχίας» σημειώνεται.

Οι εν λόγω εξελίξεις προέκυψαν μετά την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη προς τη Διευθύνουσα της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, μέσω της οποίας ζητούν την διερεύνηση τυχόν πειθαρχικής ευθύνης της Εισαγγελέως Πρωτοδικών, η οποία εξέδωσε απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέντες Υπουργούς, ως εμπλεκομένους στην Υπόθεση των Τεμπών, κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του Νόμου περί ποινικής ευθύνης Υπουργών.