Τελεσίγραφο ΕΕ στην Τουρκία – Δείτε με ποιες κυρώσεις κινδυνεύει ο Ερντογάν

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι αν επιμείνει στην προκλητική της συμπεριφορά στην Αν. Μεσόγειο, τότε η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κυρώσεις, έστειλαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ οι οποίοι συνεδρίασαν χθες στο Βερολίνο.

Στο τέλος των συζητήσεών, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας Ζοζέπ Μπορέλ παρουσίασε προφορικά στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών ένα σχέδιο κυρώσεων το οποίο αναμένεται να επικαιροποιηθεί και να υποβληθεί προς έγκριση στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα «Μπορέλ» προβλέπει την ενεργοποίηση των εξής κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση ο Ερντογάν δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο.

Η λίστα των κυρώσεων που θα συζητηθεί εκτενώς στις 24 με 25 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες

5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.