«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά τις τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έδωσε μία εντολή στον κ. Μπορέλ να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021 στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υποβάλει μια γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Και στην έκθεση αυτή θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ και συμπεριλαμβάνεται ρητά η επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας υπήρξε απολύτως σαφής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
«Στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών εφόσον αυτές ξεκινήσουν η αποχή από παράνομες δραστηριότητες. Ένας όρος που έθεσε η Ελλάδα. Γίνεται και ρητή αναφορά στο ζήτημα του προσφυγικού. Όπου τονίζεται η βούληση της Ευρώπης να στηρίξει την Τουρκία από την άλλη γίνεται και σαφής αναφορά ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί για να αντιμετωπισεί τα δίκτυα των παράνομων διακινητών», συμπλήρωσε.
«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Συνήθως η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Έκανε όμως ένα βήμα το οποίο αποτελεί μία ισχυρή προειδοποίηση, την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Για την Ελλάδα οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή όμως των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την συμπεριφορά είναι το καλύτερο εργαλείο», σημείωσε.
«Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη υποβάλει το προσχέδιο της στην ευρωπαϊκή επιτροπή και έχει γίνει δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια»
“Επιτέλους μετά από 6 μήνες, μετά τον Ιούλιο του 2020 όταν πάρθηκε επί της αρχής η απόφαση για τον προϋπολογισμό για την επόμενη 6ετία και για το Ταμείο Ανάκαμψης καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα η οποία υπήρχε και έτσι ξεκλειδώνουν οριστικά για την πατρίδα μας 72 δις ευρώ” τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι “εδώ και μήνες υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο προέκυπτε από το γεγονός ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν εγείρει ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με την ερμηνεία της διάταξης περί κράτους δικαίου. Αυτό το ζήτημα επιλύθηκε μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις τις οποίες ανέλαβε η γερμανική προεδρία και έτσι μπαίνουμε στο 2021 με οριστικοποιημένο τον προϋπολογισμό της ένωσης για την επόμενη 6ετία και με όλους σε θέση εκκίνησης προκειμένου να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης”. Επίσης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη υποβάλει το προσχέδιο της στην ευρωπαϊκή επιτροπή και έχει γίνει δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια.