Τέλη κυκλοφορίας 2022: Εκτύπωση ΕΔΩ – Σημαντική αλλαγή φέτος – Τα ποσά

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myCAR, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, “ανέβηκαν” πριν από λίγο τα τέλη κυκλοφορίας για το 2022.

Μέσα από την πλατφόρμα οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν την δυνατότητα να:

• Να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά τους, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφθούν τη αρμόδια ΔΟΥ.

• Να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας

• Να άρουν την ακινησία του οχήματός τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Η αλλαγή φέτος

Η μοναδική αλλαγή που υπάρχει εφέτος είναι ότι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2022 θα γίνει με διαφορετικό τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis και να επιλέξουν την ενότητα «Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων».

Στη συνέχεια θα εμφανίζεται η επιλογή για την εμφάνιση του ειδοποιητηρίου, το οποίο φέτος θα έχει και κωδικό QR (QR code), με το οποίο θα μπορεί να γίνεται απευθείας πληρωμή, μέσω web banking.

Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2021 -δίχως να υπολογίζονται τυχόν παρατάσεις. Υπενθυμίζεται πως όσοι δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν να πληρώσουν τα διπλά.

Για τους κατόχους πιστωτικών καρτών υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πόσο θα πληρώσουμε

Σε σχέση με το ύψος του τέλους, ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου και τη χρονολογία, τα ποσά που θα πληρώσουν οι κάτοχοί τους διαμορφώνονται ως εξής: για 1.072 – 1.357 κυβικά εκατοστά ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 135 ευρώ, για 1.358 – 1548 κ.ε. το ποσό ανέρχεται σε 255 ευρώ, για 1.549 – 1.738 κ.ε. σε 280 ευρώ, για 1.739 – 1.928 κ.ε. σε 320 ευρώ, για 1.929 – 2.357 κ.ε. σε 690 ευρώ, ενώ για 4.001 κ.ε. και άνω ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 1.380 ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι απαλλάσσονται

Ανάλογα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η τιμή των τελών καθορίζεται ως εξής: 0-122 ανά mg 0 ευρώ, 123-139 στα 0,64 ευρώ ανά mg, 140-166 στα 0,70 ευρώ, 167-208 στα 0,85 ευρώ, 209-224 στα 1,87 ευρώ, 225-240 στα 2,20 ευρώ, 241-260 στα 2,50 ευρώ, 261-280 στα 2,70 ευρώ και πάνω από 281 στα 2,82 ευρώ ανά μικρογραμμάριο. Σημειώνεται ότι οι γονείς ανηλίκων παιδιών με αναπηρία άνω του 67% απαλλάσσονται πλήρως από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, ενώ απαλλάσσονται και όλοι οι ενήλικοι όταν υπάρχει ακρωτηριασμός άκρου ή σοβαρή κινητική αναπηρία, τύφλωση, νοητική καθυστέρηση ή ανήκουν στις κατηγορίες των αιματολογικών ασθενών και των νεφροπαθών.

Επιπλέον, όσοι θα καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα MyCar έως τα τέλος Δεκεμβρίου, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν την εφορία. Σημειώνεται ότι με τη δήλωση ακινησίας απαγορεύεται η κίνηση του αυτοκινήτου έστω και για ένα… μέτρο, ενώ στην περίπτωση που κάποιος έχει δηλώσει ακινησία και συλληφθεί να κυκλοφορεί με τις πινακίδες κυκλοφορίας, τότε εκτός από το διπλάσιο ποσό που αντιστοιχεί στα τέλη του οχήματος, θα πληρώσει και «τσουχτερό» διοικητικό πρόστιμο, ύψους 10.000 ευρώ. Μάλιστα αν θέσει εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημα, το πρόστιμο των τελών τριπλασιάζεται και επιπλέον αφαιρούνται η άδεια και το δίπλωμα του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος, για τρία χρόνια.

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Στην πλατφόρμα myCar οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δυο επιλογές:

Στην πρώτη, με τίτλο «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης για:

-πληροφορίες για τα οχήματά τους,

-τους κωδικούς πληρωμής τελών κυκλοφορίας για αυτά,

-τους κωδικούς πληρωμής σε υπολογιστικό φύλλο (excel), σε περίπτωση πλήθους οχημάτων

-να λάβουν τη σχετική βεβαίωση για οχήματα ιδιοκτησίας τους προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για μεταβίβαση οχήματος, εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό, επαναταξινόμηση οχήματος

-πιθανή οφειλή για τα Τέλη Κυκλοφορίας του έτους 2016.

Στη δεύτερη, με τίτλο «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα:

-να θέσουν επιβατικά και δίκυκλα Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα σε ψηφιακή ακινησία,

-να άρουν την ψηφιακή ακινησία,

-να ανακτήσουν ήδη υποβληθείσες δηλώσεις

Προκειμένου τα οχήματα να τεθούν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία, θα πρέπει να βρίσκονται σε κυκλοφορία/ακινησία, αντίστοιχα, και οι πινακίδες και τα υπόλοιπα στοιχεία κυκλοφορίας τους να βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.

Επίσης, μπορείτε να μπείτε στο site της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, και επιλέγετε:

ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΣΤΟ myTAXISNET:

Πολίτες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet ή

Επιχειρήσεις – φορολογικές υπηρεσίες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΣΤΟ myTAXISNET:

Πολίτες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

Επιχειρήσεις – φορολογικές υπηρεσίες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet